Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gentest topbillede
Mennesket - Genetikk

Gentest avslører fremtiden din

En spyttklatt og vips – så kan en gentest fortelle deg om du står i fare for å dø av kreft eller utvikle alzheimers. Men vil du vite svaret?

Hvis noen kunne åpne døren til fremtiden din, ville du se inn? Og hva om du visste at du kunne vente å få sykdommene alzheimers og kreft?

Nye, hurtige gentester kan nå avsløre svakhetene i arvemassen.

Alt du behøver å gjøre er å avgi en spyttprøve – enten på en klinikk eller ved å sende den til et DNA-analysefirma. To døgn senere tikker resultatet inn.

Gentest forteller om sykdommer

Testene som avslører sykdommer i arvemassen, bygger på en metode der forskerne ser etter de såkalte markørene i DNA-et som sykdommen er koblet til.

Bestemte mutasjoner i et gen, altså bestemte markører, gir en forhøyet risiko for å utvikle sykdom. Ingen kan med sikkerhet si om du utvikler sykdommen, men risikoen er langt høyere for en person med markøren enn for folk uten.

Mutasjoner i genet brca1 eller brca2 gir f.eks. en person mellom 40 og 80 prosent risiko for å utvikle brystkreft. Omvendt har kvinner uten mutasjonen en risiko på cirka 10 prosent i Norge og 12,5 prosent i Storbritannia.

Nye metoder gir priskrig på gentest

Flere firmaer tilbyr gentest for sykdommer som brystkreft, aggressive øyesykdommer og forhøyet risiko for å utvikle diabetes.

For bare ti år siden kostet en gentest flere hundre tusen kroner.

Men teknologien er blitt så rask og billig at testing av en lang rekke bestemte sykdomsmarkører koster i dag fra en tusenlapp og oppover. Og konkurransen er så stor at prisene faller konstant.

Les også:

Genetikk

DNA avslører: Her er Nordens sanne vikinger

4 minutter
Gentest
DNA

FEIL ELLER FAKTA: Kan en gentest avsløre fremtidige sykdommer?

11 minutter
DNA

Baby er født med DNA fra tre foreldre

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul