Shutterstock
Sædceller i bevægelse.

Menns sædkvalitet er i fritt fall

Menns sædkvalitet har blitt halvert i løpet av førti år – og utviklingen ser ut til å fortsette, viser ny studie.

«Har du lyst til å få barn?»

Det spørsmålet har mange menn uten tvil grublet over gjennom tidene. Men skal man tro en ny studie, er det fare for at spørsmålet fra kvinner over hele verden snart vil være:

«Kan du få barn?»

Studien viser nemlig at sædkvaliteten til menn har falt drastisk de siste fire tiårene. I perioden 1973–2018 falt antallet sædceller i sædprøver fra 101 til 49 millioner per ml – altså en reduksjon på 52 prosent.

Sædceller

Fertilitet har også med sædcellenes evne til å bevege seg å gjøre. Hvis ikke mer enn førti prosent av sædcellene kan bevege seg, er det snakk om nedsatt sædkvalitet, ifølge WHO.

© Shutterstock

I motsetning til flere tidligere studier omfatter ikke denne bare menn fra Europa, Australia og Nord-Amerika – men også menn fra Asia, Afrika og Mellom- og Sør-Amerika. Og hvis det tidligere var usikkerhet om det først og fremst er sædkvaliteten blant hvite menn fra vestlige land som er synkende, så er den usikkerheten nå fjernet.

Studien, som er basert på data fra 53 land, viser nemlig at antallet sædceller og konsentrasjonen av dem også faller hos afrikanske, asiatiske og latinamerikanske menn.

Sædkvaliteten faller fortsatt

Selv om det har blitt ropt varsko tidligere, er det ingenting som tyder på at menns sædkvalitet er på vei opp.

Faktisk viser data som har blitt samlet inn på tvers av alle kontinenter, at antallet sædceller i prøvene har falt med 1,16 prosent i året i perioden 1973–2000.

Fra år 2000 til 2018 falt antallet med hele 2,64 prosent i året, noe som bekymrer Hagai Levine, som er professor ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem.

«Jeg oppfatter det som et signal om at det er noe galt med kloden, og at vi bør gjøre noe med det», sier han.

«Det er en krise. Vi bør gjøre noe nå, før den blir så omfattende at vi ikke kan løse den.»

Over eller under førti millioner

Til tross for tidligere studier finnes det ingen entydige svar på når sædkvalitet er god eller nedsatt. Men ifølge Verdens helseorganisasjonen begynner sædkvaliteten å svekkes når antallet sædceller ligger under førti millioner per milliliter sæd.

Menn i denne kategorien kan som regel få barn, men det blir vanskeligere. Andre faktorer, som mengden sæd og sædcellenes evne til å bevege seg, påvirker også fertiliteten.

Nedsat fertilitet.

Det kan være vanskelig å få barn hvis den mannlige parten har redusert sædkvalitet. Ifølge Verdens helseorganisasjonen innebærer redusert sædkvalitet blant annet at menn produserer mindre enn førti millioner sædceller per milliliter sæd.

© Shutterstock

Men når en ny studie viser at gjennomsnittet av menns sædceller per sædavgang har falt fra 101 millioner til 49 millioner, er vi ikke da på den sikre siden?

Svaret er nei, sier professor Hagai Levine. Han påpeker nemlig at når det gjennomsnittlige antallet har falt så mye, vil andelen menn som produserer mindre enn førti millioner sædceller per sædavgang, ha steget.

«Befolkningens evne til å reprodusere seg har blitt svekket», sier han.

Hormonforstyrrende stoffer

Det store ubesvarte spørsmålet er hvorfor menns sædkvalitet har blitt svekket så mye i løpet av de siste førti årene, og svaret lar fortsatt vente på seg.

Symboler for køn - mand, trans og kvinde
© Shutterstock

Les også:

En utbredt hypotese er imidlertid at hormonforstyrrende stoffer i miljøet kan påvirke barn i fosterstadiet.

Eksperter peker også på at faktorer som røyking, alkohol, overvekt og dårlig kosthold kan være blant forklaringene. De slår imidlertid også fast at gunstige livsstilsendringer kan være med på å øke antallet sædceller.