DNA-analyser avslører nytt om dødsskips ofre
Forkomne sjømenn omkom under makabre forhold på en kald og øde øy nord for Canada i 1846. Nå er restene av dem DNA-analysert, og fire av sjømennene ser overraskende ut til å være kvinner.

Fyrbøteren John Torrington var det av de første som døde vinteren 1846. Han ble begravd i permafrosten, som har bevart liket.
Kaptein John Franklin dro i 1845 på jakt etter den myteomspunne Nordvestpassasjen nord for Canada.
Hvis den fantes, kunne britene lett komme seg sjøveien til handelsmekkaet i Asia.
Men letingen etter passasjen endte tragisk. Ekspedisjonens to skip frøs fast i isen, så besetningen var nødt til å forlate dem.
DNA fra 37 knokler
De skipbrudne sjømennene dro i land på øya King William like ved. Her bukket de én etter én under for kulden og mangelen på mat.
Og nå har forskere hentet ut DNA fra 37 knokler og tenner, som stammer fra 24 sjømenn som er funnet på øya.
Prøvene kan kanskje fortelle mer om de 24 sjømennene.
Merker etter kannibalisme
Undersøkelser viser at det har vært en hard tid etter at sjømennene har forlatt skipene, og knoklene har avslørt spor etter kannibalisme.
De nye prøvene viser at rester fra det samme individet er funnet på to forskjellige steder på øya – 1,7 km fra hverandre.
Det kan tyde på at en leteekspedisjon fra 1879 kan ha fundet knokler og tatt dem med seg.
Fire kvinner blant dem?
Det mest bemerkelsesverdige resultatet av DNA-prøvene er at fire av individene kan ha vært kvinner.
Douglas Stenton, som har ledet undersøkelsene, sier til Live Science at det overrasket ham fordi det ikke hadde falt ham inn at det kunne ha vært kvinner med om bord.
En av forklaringene er kanskje at det kan være vanskelig å se det mannlige Y-kromosomet når det ikke er store mengder DNA.