DNA utgjør oppskriften på trær, planter, dyr og mennesker.
I omgivelsene er det massevis av DNA. Det kalles eDNA – environmental DNA eller miljø-DNA. Forskere samler rutinemessig inn eDNA fra vann for å undersøke livet der.
Men nå har forskere ved Queen Mary University i London samlet inn eDNA direkte fra luften.
Undersøkte hullet til nakenrotta
Forskerne var interessert i å finne ut om de kunne bruke eDNA til å undersøke hvilke dyr som for eksempel levde i et hull eller en hule – når de ikke kunne fange inn eller faktisk finne dem.
Ved å analysere luften i et rom med forsøksdyr – nakenrotter – kunne forskerne spore eDNA fra både mennesker og nakenrotter. Det er et gjennombrudd i eDNA-forskning, og oppdagelsen utvider ifølge forskerne potensialet for metoden dramatisk.
Kan finne sjeldne eller ukjente arter
Forskerne forventer at de på sikt kan bruke teknologien til å spore for eksempel sjeldne og truede dyr eller fremmede arter ved å undersøke luften i et område uten direkte å måtte finne dem i felten.
DNA-et fra dyrene ender i luften via spytt og døde hudceller. Forskerne er nå i gang med å finne ut hvor langt eDNA kan reise i luften, og hvordan størrelsen til et rom eller en hule påvirker hvor mye eDNA de kan finne.
Men neste skritt blir å forsøke å finne eDNA fra dyr utendørs.