Forskere vil bruke LSD som medisin

Det beryktede stoffet kan kanskje redde oss fra depresjon og latskap – hvis vi tar det i veldig små doser.

LSD

Et nytt forsøk skal klarlegge om LSD kan fungere som medisin hvis pasientene får ekstremt små doser.

© Shutterstock

Angst, panikk og psykose er bare noen av de bivirkningene LSD er beryktet for. Men nå kjemper et internasjonalt forskerteam for å bevise at ganske små mengder av stoffet kan gjøre det omvendte - nemlig helbrede psykiske sykdommer.

Små doser kan bli ny medisin

I de siste årene har det oppstått en ny type stoff-brukere. For eksempel i gründer-mekkaet Silicon Valley, der flere eksperimenterer med å ta ganske små doser av LSD – de mener det gir dem energi, gjør dem kreative og i bedre humør.

Andre forteller at psykiske problemer som angst og depresjon blir dempet av såkalt mikrodosering av LSD.

Men dokumentasjon er det lite av, og derfor vil en internasjonal gruppe eksperter innen bl.a. psykiske sykdommer nå utføre verdens første vitenskapelige studie av om LSD i mikro-doser kan ha en gunstig virkning.

De vil gi forsøkspersoner 10, 20 eller 50 mikrogram LSD og bruke hjerneskanninger til å kartlegge nøyaktig hvordan kognisjon – altså tenkning – endrer seg.

Hjernens signaler kortsluttes

LSD er et såkalt hallusinogen, som endrer hjernens signalstoffer. Stoffet fører til en psykoselignende tilstand med forvrengte sanseinntrykk, følelser og hallusinasjoner.

Men stoffet kan også gi folk panikk og angst. Koblingen til virkeligheten kan ryke helt, slik at folk for eksempel tror de kan fly. I 1950, 1960- og 1970 årene eksperimenterte leger med å bruke LSD til psykisk syke, noe som førte til flere selvmord og psykoser.