Shutterstock
Overvægt

Forskere har oppdaget ny mulig årsak til overvekt

En spesiell mekanisme ser ut til å bremse fettforbrenningen og øke risikoen for type 2-diabetes.

Antallet overvektige i verden er tredoblet siden år 1975, og hvis ikke vi gjør noe, vil halvparten av verdens befolkning være overvektige i år 2035.

Det er advarselen fra blant annet World Obesity Federation og forskere over hele verden.

Derfor kjemper de for å forstå mekanismene bak den ekstremt kompliserte tilstanden. Nå har have forskere fra blant annet Nottingham Trent University vist at fragmenter av bakterier i tarmen kanskje kan være involvert.

Studien er utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet BMC Medicine.

Forskerne fokuserte på en rekke giftige stoffer som kalles endotoksiner, som finnes inne i tarmbakterienes cellevegger og slippes løs når de sprekker eller oppløses.

I en sunn tarm er avfallsstoffene en naturlig og fredelig del av bakterienes livssyklus og fordøyelsessystemet vårt. Derimot kan de skape problemer hvis tarmbarrieren ikke lenger er tett, og stoffene finner veien ut i blodet.

Tidligere studier har antydet at tarmene hos overvektige nettopp kan være mindre robuste, og i den nye studien så forskerne på endotoksinenes betydning for kroppens fettceller.

Stoffene så ut til å skade fettcellene og evnen til å bli gjort om til de sunnere brune fettcellene, som forbrenner energi.

Dermed vil fettcellene hope seg opp, noe som også øker risikoen for stoffskiftesykdommer som type 2-diabetes.

I studien så forskerne på 156 personer, der 63 ble klassifisert som overvektige og 26 hadde gjennomgått fedmekirurgi.

Mindre brunt fett

Deltakerne leverte både blod- og fettprøver. Og prøvene avslørte blant annet at hvite fettceller fra overvektige personer var mindre tilbøyelige til å gjøre seg om til sunnere brune fettceller.

Ett gen avgjør hvilke typer fettceller mus har, og dermed om de blir slanke eller overvektige. Til venstre i bildet ser du de brune fettcellene og til høyre de hvite.

© Shutterstock

Forskerne mener at forskjellen nettopp kan skyldes høyere nivåer av endotoksiner i blodet.

De fant også ut at fedmekirurgi så ut til å redusere mengden endotoksin i blodet og dermed forbedre fettcellenes helse.

«Når vi legger på oss, ser det ut til at fettdepotene har problemer med å begrense skaden stoffene fra tarmbakteriene forårsaker», forteller forskningsleder og professor Mark Christian i en pressemelding.

«Studien vår framhever betydningen av tarmen og fettet som kritiske innbyrdes forbundet organer som påvirker vår metabolske helse», sier professoren.