Forskere har fått mye mer kunnskap om hvorfor vi får grått hår

Ved å undersøke mus har forskere funnet en årsak til cellefeil som kan være med på å forklare hvorfor de fleste blir grå på toppen med alderen.

Grå hår

Vi har vanligvis mellom 100 000 og 150 000 hårsekker, også kalt hårfollikler, i hodebunnen. Det er bestemte hudceller i disse fordypningene som produserer hår.

© Shutterstock

Det finnes neppe et tydeligere tegn på aldring enn grått hår. Årsaken til fargeskiftet i hårprakten vår er at de melaninproduserende stamcellene svekkes med alderen.

Amerikanske forskere har over en periode på to år undersøkt mus for å kartlegge hvilke mekanismer som gjør at cellene ikke lenger kan produsere og vedlikeholde pigmentet i håret vårt.

«Det er et veldig stort skritt i arbeidet for å forstå hvorfor vi får grått hår», sier en av drivkreftene bak studien, professor i dermatologi Mayumi Ito ved New York universitet, til New York Times.

Hun peker dessuten på at tidligere forskning har fokusert på at grått hår oppstår når de melaninproduserende stamcellene er brukt opp.

Tidligere eksperimenter med mus fikk imidlertid Ito og medforfatteren hennes, Qi Sun, til å lure på om hår kan miste pigmentet selv om stamcellene er til stede.

Kunstig aldring

Ved blant annet å nappe hår fra musene skapte forskerne «kunstig aldring».

Denne aldringen førte til en opphopning av melaninproduserende stamceller som viste seg å «sitte fast». Cellene sluttet derfor å produsere melanin, noe som gjorde at musenes pels skiftet farge fra mørkebrun til svart og hvit.

Selv om forsøket ble utført på gnagere, håper forskerne at stamcellenes tendens til å «sitte fast» kan bidra til forståelsen av hvordan menneskehår mister farge.

Biologen Melissa Harris ved universitetet i Alabama har ikke vært involvert i arbeidet med studien, men deler optimismen.

«Det stemmer godt med tidligere studier som tyder på at melaninproduserende stamceller kan fungere på ulike måter, og at de ikke alltid fungerer selv om de er der», sier hun til New York Times.