Shutterstock
klem, studie, godt

Forskere finner oppskriften i den perfekte klemmen

Studie viser at spesielt en ting er avgjørende.

En god klem varer i mellom fem og ti sekunder, og menn liker best den såkalte kryss-klemmen. Det viser en ny studie.

De siste årene har for de fleste bydd på færre klemmer enn vanlig, og kanskje føler du deg litt ute av trening når du skal omfavne dine kjære.

Heldigvis er forskere ved University of London gått vitenskapelig til verks for å avsløre hemmeligheten bak den perfekte klemmen – for begge parter.

Studien er basert på to ulike forsøk som begge antyder det samme: Det avgjørende for den perfekte klemmen er at den varer lenge nok.

Det ene forsøket ble foretatt innendørs i et laboratorium der 48 frivillige kvinner i alderen 18 til 43 ble bedt om å omfavne en av de kvinnelige forskerne.

Alle de frivillige skulle ha bind for øynene før forskeren ga dem en av to typer klemmer: kryss-klemmen, der den ene armen går over den andres skulder, mens den andre armen går under skulderen, eller nakke-midje-klemmen, der den ene klemmer midjen, mens den andre klemmer halsen.

I det andre forsøket gikk forskerne rundt på universitetet og ba tilfeldige venne- eller kjærestepar om å klemme hverandre. Parene var både av samme og av ulike kjønn.

klem, studie, forskning

Venstre: Kryss-klem. Høyre: Nakke-midje-klem.

© Acta Psychologica

Begge forsøk viser at den primære faktoren som har innflytelse på kvaliteten på en god klem, er varigheten: Den perfekte klemmen varer i mellom fem og ti sekunder.

De frivillige likte ikke korte klemmer, og de som bare varte i ett sekund, var de verste.

Om klemmen var kryss-klem eller nakke-midje-klem, hadde beskjeden innflytelse på kvaliteten. Menn som klemte andre menn, foretrakk imidlertid først og fremst kryss-klemmen.

Forskerne påpeker at studien er foretatt i Storbritannia. Hvordan en klem oppleves, er sannsynligvis betinget av kultur og omstendigheter.