Mange – kanskje særlig menn – frykter antagelig dagen.
Dagen da det har blitt så tynt på toppen av hodet at vi må akseptere at hårprakten er ugjenkallelig borte.
Men nå gir ny forskning håp om å kunne motvirke det scenarioet.
Forskere fra Yokohama National University i Japan har nemlig klart å dyrke hårsekker som produserte hår, i et laboratorium. Og ifølge forskerne gir det håpet om på sikt å kunne motvirke hårtap.
Det framgår av en studie som nettopp har blitt publisert i tidsskriftet Science Advances.
Hårsekker utenfor kroppen
Det har i mange år vært stor interesse for hårvekst som forskningsfelt, og forskere på området har undersøkt effekten av alt fra lasere og stamceller til 3D-printere.
I den siste studien har gruppen av forskere utviklet fullt funksjonelle hårsekker utenfor kroppen ved å bruke laboratorieskapte pluripotente muse-stamceller som kanskje kan bli til alle stamceller i kroppen.
Forskerne brukte såkalte organoider, som er bitte små versjoner av kroppens organer dyrket i et laboratorium, for å lære mer om hvordan håret vokser i hårsekkene. Og ikke minst hvordan vi kan sette fart på de mekanismene som får håret til å vokse.
Den japanske forskergruppen så på to typer av celler som trolig spiller en viktig rolle for hårveksten. De to celletypene ble undersøkt i kombinasjon med en hydrogele som hjelper med å etterligne forholdene i cellenes naturlige miljø i kroppen.
Og nettopp den geleen så i laboratorieforsøket ut til å styrke samspillet mellom de to celletypene noe som ifølge forskerne fremmet veksten i hårsekkene.
Fikk håret til å vokse
Forskerne klarte å utvikle fullt modne hårsekker med hårstrå som hadde vokst omkring tre millimeter i løpet av en periode på 23 dager i laboratorieforsøket.
Og det skjedde faktisk med nesten 100 prosents effektivitet, viser studien.
Dessuten fant forskerne ut at de kunne påvirke hårets farge ved å legge til et legemiddel som øker mengden melanin, et naturlig pigment.