Shutterstock

Forskere er et skritt nærmere kur mot skallede isser

Et nytt forsøk gir grobunn for optimisme hos dem som er bekymret å miste håret.

Mange – kanskje særlig menn – frykter antagelig dagen.

Dagen da det har blitt så tynt på toppen av hodet at vi må akseptere at hårprakten er ugjenkallelig borte.

Men nå gir ny forskning håp om å kunne motvirke det scenarioet.

Forskere fra Yokohama National University i Japan har nemlig klart å dyrke hårsekker som produserte hår, i et laboratorium. Og ifølge forskerne gir det håpet om på sikt å kunne motvirke hårtap.

Det framgår av en studie som nettopp har blitt publisert i tidsskriftet Science Advances.

Hårsekker utenfor kroppen

Det har i mange år vært stor interesse for hårvekst som forskningsfelt, og forskere på området har undersøkt effekten av alt fra lasere og stamceller til 3D-printere.

I den siste studien har gruppen av forskere utviklet fullt funksjonelle hårsekker utenfor kroppen ved å bruke laboratorieskapte pluripotente muse-stamceller som kanskje kan bli til alle stamceller i kroppen.

Forskerne brukte såkalte organoider, som er bitte små versjoner av kroppens organer dyrket i et laboratorium, for å lære mer om hvordan håret vokser i hårsekkene. Og ikke minst hvordan vi kan sette fart på de mekanismene som får håret til å vokse.

Den japanske forskergruppen så på to typer av celler som trolig spiller en viktig rolle for hårveksten. De to celletypene ble undersøkt i kombinasjon med en hydrogele som hjelper med å etterligne forholdene i cellenes naturlige miljø i kroppen.

Og nettopp den geleen så i laboratorieforsøket ut til å styrke samspillet mellom de to celletypene noe som ifølge forskerne fremmet veksten i hårsekkene.

Fikk håret til å vokse

Forskerne klarte å utvikle fullt modne hårsekker med hårstrå som hadde vokst omkring tre millimeter i løpet av en periode på 23 dager i laboratorieforsøket.

Og det skjedde faktisk med nesten 100 prosents effektivitet, viser studien.

Dessuten fant forskerne ut at de kunne påvirke hårets farge ved å legge til et legemiddel som øker mengden melanin, et naturlig pigment.

hårbund tæt på
© Shutterstock

Les også

Ifølge forskerne kan oppdagelsen på sikt «bidra til utvikling av metoder for behandling av hårtapssykdommer.»

«Vårt neste skritt er å bruke celler av menneskelig opprinnelse og bruke dem til utvikling av legemidler og regenerativ medisin», forteller Junji Fukuda, professor ved det tekniske fakultetet ved Yokohama National University.