Det aktiverer fortroppene i immunforsvaret ditt, regulerer innholdet av kalsium i blodet og holder skjelett og tenner sunne.
D-vitamin er et lite, anonymt molekyl som spiller en avgjørende rolle for flere livsviktige funksjoner i kroppen, og derfor kan mangel på det fettløselige vitaminet få store konsekvenser for helsen.
Nå viser en studie et sykehus tilknyttet Harvard-universitetet i USA at en bestemt tilstand kan gjøre det vanskeligere å ta opp det viktige molekylet.
Største studie av sitt slag
Studien er utgitt av forskere fra Brigham and Women’s Hospital. De tok en ny gjennomgang av tallene fra en av de største og lengste studiene som noen gang er utført på D-vitamin, den såkalte VITAL-studien fra USA.
Her overvåket forskere 26 000 amerikanske menn og kvinner som var 50 år gamle, og som ble satt til å ta et daglig tilskudd av D-vitamin i en periode på fem år. Målet var å undersøke om dette kunne redusere risikoen for for eksempel kreft, hjertesykdommer eller blodpropp. Ingen av deltagerne hadde kreft eller hjertesykdommer før forsøket begynte.
Gikk på jakt i blodprøver
De opprinnelige tallene avslørte at det så ut til å være ulike helseeffekter ved å innta D-vitamin, men bare for folk med BMI på under 25 – folk som ikke var overvektige.
Derfor bestemte forskerne seg for å se nærmere på en bestemt undergruppe på 16 000 deltagere som leverte blodprøver før forsøket begynte og to år senere.
De lette etter det totale nivået av D-vitamin i blodet, men også etter såkalte biomarkører som forteller om opptak av vitaminet, for eksempel mengden kalsium og et hormon produseres i biskjoldbruskkjertlene.
Hva er D-vitamin?
D-vitamin er et lite molekyl som i menneskekroppen særlig dannes når et kolesterolmolekyl i huden blir truffet av solstråler.
I sin aktive form fungerer D-vitamin som et hormon. Den viktigste funksjonen er å skru av og på gener. Forskere har funnet mer enn to tusen gener som påvirkes av D-vitamin.
For eksempel stimulerer vitaminet genet p53, som motvirker kreft.
Forsker: «Slående forskjell»
Forskerne oppdaget at tilskudd av D-vitamin så ut til å øke mengden av biomarkørene som henger sammen med opptaket av D-vitamin – uansett vekt. Men at opptaket så ut til å være mye mindre hos deltagere med høy BMI.
«Vi så slående forskjeller etter to år, noe som tyder på en lavere respons på D-vitamintilskudd ved høyere BMI», opplyser Deirdre Tobias, som er professor ved Harvards fakultet for folkehelse og en av forskerne bak studien, i en pressemelding.
Disse matvarene inneholder D-vitamin:
- fet fisk, for eksempel laks, tunfisk og makrell
- melk
- ost
- egg
Kan forklare livsviktig forskjell
Resultatene avslører at det kan være langt flere nyanser i historien om det viktige vitaminet enn vi tidligere trodde. Det forklarer Joann E. Manson, en annen av forskerne som står bak studien.
«Denne studien viser hvorfor vi ser en 30–40 prosents reduksjon i kreftdødsfall, autoimmune sykdommer og annet hos dem som har lavere BMI, og som tar D-vitamintilskudd, men færre fordeler hos dem som har høy BMI», forteller forskeren, som også forklarer at vi det kanskje er en god idé med en mer skreddersydd dosering av D-vitamin.
Forskerne opplyser ikke noe om hva doseringen av D-vitamin til overvektige bør være.