Hemmeligheten er en tretrinnsrakett
I to hele uker hadde forsøkspersonene på seg spesielle armbåndsur som overvåket fysisk aktivitet, søvnmengde og søvnkvalitet. Dessuten fikk de servert ulik frokost, som ble notert i et skjema sammen med tilstanden om morgenen og utover dagen. Forskerne målte også blodsukkeret til deltagerne.
En stor del av forsøkspersonene var tvillinger. Det hjalp forskerne med å sortere ut forskjeller som skrev seg fra genetikk. Tallene avslørte at hemmeligheten bak en energisk morgen er en tretrinnsrakett som omfatter mer enn trening, søvn og frokost i riktige mengder.
Hver faktor har betydning
En av dem som står bak studien, er hjerneforsker Raphael Vallat fra California-universitetet i Berkeley. Han forklarer at hver av de tre delene er viktige ingredienser hvis du vil våkne frisk og uthvilt og ikke minst være opplagt resten av dagen.
«Hvis du sover lenger enn du pleier, vil du være mer opplagt. Er du mer fysisk aktiv dagen før, får du samme effekt. Man kan se forbedringer for hver av faktorene», forklarer han i en pressemelding.
Så mange timer er minimum
Den verste frokosten inneholdt mye sukker. Det gjorde deltakerne søvnige resten av dagen.
Den beste begynnelsen på dagen fikk deltakerne hvis de spiste fullkornsprodukter og grove grønnsaker – såkalte komplekse karbohydrater.
Mengden søvn var selvfølgelig også avgjørende. Mellom sju og ni timers søvn er nødvendig for å være frisk og opplagt.
Den beste begynnelsen på dagen fikk deltagerne hvis de spiste en frokost med mye fullkornsprodukter og grove grønnsaker – såkalte komplekse karbohydrater.
Mengden søvn var selvfølgelig også avgjørende. Mellom sju og ni timers søvn var nødvendig for å holde seg frisk og opplagt.
Forskere: «Gode nyheter»
Forkerne vet ikke hvorfor trening dagen før har så mye å si.
Men de understreker at det er en viktig faktor for helse og humør generelt.
Forskerne mener at oppdagelsen er en gledelig nyhet siden det å være uopplagt koster milliarder av kroner i året i tapt produktivitet. Det kan også føre til alvorlige ulykker. Men studien viser at vi kan endre søvnmønsteret vårt selv.
«Måten du våkner på, er noe du styrer selv. Du trenger ikke føle deg underlagt genene dine. Det er enkle ting du kan gjøre for å våkne frisk og opplagt hver morgen», forklarer Raphael Vallat.