Forskere advarer: Alkohol kan endre barns ansiktsform

Forskere kobler barns ansiktsform med mødrenes alkoholinntak før og under graviditeten – og det skal ikke mange dråper til for å gjøre skade, mener forskerne.

Alkohol under graviditet kan skade barnet.

Der er ikke mye alkohol som skal til for å skade barnet. Og det gjelder faktisk også før man blir gravid.

© Shutterstock

Alle vet at graviditet og store mengder alkohol er en dårlig kombinasjon. Flere studier har nemlig vist at det skader hjernen til fostret.

Men det er ikke mange som vet at selv et moderat alkoholinntak, mindre enn et lite glass vin eller en øl daglig under graviditeten, eller i månedene før, kan være skadelig for barnet.

Det viser en studie foretatt av en rekke nederlandske forskere. Men ikke nok med det.

Studien viser også at ansiktet til barnet, tross det beskjedne alkoholinntaket, kan endre seg fysisk.

Ansiktet som helsespeil

Studien viser at barns ansiktsform kan si noe om de er ved god helse og vil utvikle seg normalt.

«Jeg pleier å kalle ansiktet et helsespeil fordi det gjenspeiler barnets allmenne helsetilstand», sier biologiprofessor Gennadij Rosjtsjupkin ved universitetssykehuset Erasmus MC i Nederland til nettstedet EurekAlert.

«Når fostre utsettes for alkohol, kan det få store konsekvenser for utviklingen, og hvis moren drikker jevnlig, kan det føre til føtalt alkoholsyndrom, som kan ses i barnas ansikter senere i livet.»

Oppstoppernese og innovervendte øyelokk

For å finne sammenhengene mellom alkoholinntak i forbindelse med graviditet og endringene i barnas ansikter har forskerne blant annet brukt kunstig intelligens.

Ændringer i ansigtsform.

Bildene viser ansiktsformene til barn med mødre som har drukket alkohol henholdsvis før graviditeten (bilde 1), de første tre månedene av graviditeten (2a) og under hele graviditeten (2b). Rødt indikerer endringene i millimeter der ansiktet synker inn, mens blått indikerer de endringene der ansiktet vokser.

© Human Reproduction Journal

Forskerne skannet tusenvis av nederlandske barn på henholdsvis 9 og 13 år fra en omfattende barnestudie som kalles Generation R.

«Jo mer alkohol mødrene drakk før de fødte, jo tydeligere var endringene da barna ble ni år gamle», sier Xianjing Liu.

«Det dreide seg først og fremst om oppstoppernese, korte neser, vikende hakepartier og innovervendte øyelokk.»

Faktisk viste studien at gravide ikke bør innta mer enn tolv gram alkohol i uka hvis de skal unngå å påvirke barnets ansiktsform.

Hos 13-åringene er ikke sammenhengen like tydelig, men det betyr ikke at den prenatale eksponeringen for alkohol ikke har påvirket helsen, mener forskerne.