Shutterstock
Kvinde

Forskere: 7 enkle råd kan kanskje forebygge demens

En rekke enkle faktorer kan redusere risikoen for demens senere i livet, ifølge forskere som står bak studie.

Glemsomhet, konsentrasjonsproblem, følelsesutbrudd og forvirring. Demens er en alvorlig tilstand som svekker de mentale ferdighetene, og etter hvert kan gjøre det vanskelig å klare seg selv.

Derfor jobber forskerne for å finne ut hvordan vi forhindrer at disse sykdommene svekker hjernen. I dag rammes opp mot 10 millioner nye mennesker hvert år.
Nå har forskere fra Brigham and Women's Hospital i Boston i USA lagt fram de foreløpige resultatene av en studie der de har fulgt flere tusen kvinner over to tiår.

De framhever sju konkrete råd som kanskje kan redusere risikoen for den alvorlige tilstanden når du blir gammel.

«Vi vet at demens kan begynne i hjernen flere tiår før selve diagnosen. Derfor er det viktig at vi lærer mer om hvordan vanene dine, allerede når du er middelaldrende, kan påvirke risikoen for å utvikle demens senere», forklarer Pamela Rist fra Brigham and Women's Hospital i en pressemelding.

Selve studien blir først presentert under det årlige møtet for American Academy of Neurology i april 2023.

Men allerede nå legger forskerne fram flere av resultatene som er basert på hele 13 720 amerikanske kvinner med en gjennomsnittsalder på 54 år som ble fulgt i over to tiår.

Her er sju enkle råd

Minimerte risikoen

Deltakernes helsejournaler avslørte at 1771 kvinner, eller 13 prosent av deltakerne, hadde fått demens etter 20 år.

For hver av de sju helsefaktorene fikk deltakerne en karakter på null poeng for «dårlig» eller «middels» og ett poeng for «ideell» helse. Dermed kunne hver deltaker få en total samlet score på sju poeng.

Den gjennomsnittlige karakteren var på 4,3 poeng ved begynnelsen av studien og 4,2 et tiår senere.

Da forskerne finstuderte tallene, oppdaget de at det for hvert ekstra poeng deltakerne fikk, var det et fall i risikoen for demens på 6 prosent – også etter at forskerne justerte for faktorer som alder og utdanningsnivå.

En av begrensningene i studien er at forskerne ikke kunne utlede presist hvordan de enkelte faktorene, som for eksempel røyking, påvirket demens-risikoen senere i livet.

Dessuten har studien fortsatt ikke gjennomgått fagfellevurdering, som er en del av kvalitetssikringen av vitenskapelige utgivelser.

Likevel mener forskerne selv at resultatene er viktige å videreformidle.

«Det kan være en hjelp for folk å vite at de, for eksempel ved å trene en halv time om dagen, eller holde blodtrykket under kontroll, kan redusere risikoen for demens», forteller Pamela Rist fra Brigham and Women's Hospital.