Shutterstock
Give julegaver.

Forsker: Den betingelsesløse gaven er en illusjon

Gaver kan brukes til å manipulere, så det med «bare» å få eller gi en liten julegave har kanskje større betydning enn du tror.

Julen nærmer seg, og det gjør også det store gavejaget. Og hvem gleder seg ikke til de vakkert innpakkede gavene under treet skal fordeles?

Uansett om du gleder deg mest til å gi eller få en gave, er det grunn til å reflektere litt over hva det innebærer.

Psykopatenes lekeplass

Det å gi gaver ved spesielle anledninger er ikke noe nytt fenomen. Det har blitt praktisert i flere tusen år.

Gaver har symbolisert gode hensikter når folk reiste ut og møtte fremmede på sin vei. Men de har også fungert som bekreftelser på forhold mellom ektefeller eller venner.

Og slik fungerer det i stor grad fortsatt.

«Gaver skaper relasjoner, og derfor er det også det første som kuttes hvis man havner i konflikt med en venn eller et familiemedlem», sier Henrik Mahncke, analysesjef i Realdania, som har forsket på gavegiving og filantropi.

«På den måten kan gaver både symbolisere begynnelser og avslutninger på relasjoner.»

Men ikke nok med at gaver – eller snarere fraværet av gaver – kan stadfeste avslutningen på en relasjon.

De kan nemlig brukes til å manipulere og utøve strategisk kontroll over andre.

«Det sosiale gavesystemet er jo skreddersydd for psykopater», sier sosialantropologen og forskeren Runar Døving til forskning.no.

Døving påpeker dessuten at store gaver kan få andre til å føle seg underlegne, og at noen bruker det til å holde på folk som egentlig ikke vil være i relasjonen.

«På denne måten støtter det sosiologiske systemet galskapen – det gir makt», sier Døving.

Magien skal bevares

Skal «magien» ved gavegiving bevares, er det en rekke krav som må oppfylles.

Det innebærer blant annet at gaver ikke skal ha karakter av å være del av en byttehandel, at prisnivået ikke er fastsatt på forhånd, og at elektroniske ønskelister ikke blir det styrende elementet.

«Man kan bevare en del av magien ved å maskere gavens verdi eller ved hjelp av tidsmessig forskyvning. Gir du for eksempel en bryllupsgave, forventer du neppe å få en gave tilbake i samme runde, og det gir et godt inntrykk», sier Mahncke.

Psykopat

En psykopat er blant annet blottet for empati og overvurderer ofte egne evner.

© Quinten de Graaf/Unsplash

Les også:

Tanken om å kunne gi en helt betingelsesløs gave, uten at det fører noe relasjonelt med seg, er imidlertid en illusjon, ifølge Mahncke.

«Gaver mellom to mennesker etablerer alltid et maktforhold og en relasjon, men det er også en del av gavens skjønnhet», avslutter han.