Folketall: Her er verdens 10 mest folkerike land

Befolkningen på jorden stiger jevnt og trutt – men hvilke land har det høyeste folketallet? Vi har laget en liste over verdens 10 største land, målt ut fra antallet innbyggere.

Befolkningen på jorden stiger jevnt og trutt – men hvilke land har det høyeste folketallet? Vi har laget en liste over verdens 10 største land, målt ut fra antallet innbyggere.

Shutterstock

Folketallet i verden fortsetter å stige selv om det foregår i et lavere tempo enn tidligere. Befolkningsveksten betyr at vi i dag er nesten 8 milliarder mennesker på jorden. Men det stanser ikke her. Ifølge FN vil folketallet først nå toppen når vi er 10,4 milliarder mennesker på jorden på 2080-tallet. Den enorme stigningen skyldes ikke minst en rekke veldig folkerike land. Se listen over de 10 landene som i verden har flest innbyggere.

Kina

I Kina bor det nesten 1,5 milliarder mennesker.

Kina er verdens mest folkerike land med 1,425 milliarder mennesker.

© Shutterstock

Nåværende folketall: 1,425 milliarder
Areal: 9 597 000 kvadratkilometer
Språk: Mandarin, kantonetisk med flere

Med et folketall på snart 1,5 milliarder mennesker er Kina verdens mest folkerike land. Alle de menneskene har gjennom tiden ført til at Kommunistpartiet har innført stramme restriksjoner som for eksempel den såkalte ettbarnspolitikken. Den omstridte politikken som gjaldt fra 1980 til 2016 innebar at alle kinesiske par bare kunne få ett barn per familie.

Formålet med loven var å forhindre folketallet i å stige da det blant annet ble betraktet som en trussel mot den økonomiske utviklingen. Kinas Kommunistparti har dessuten hevdet at det var nødvendig for å mette alle munnene i landet. Fra 2016 har det vært lovlig å få opptil to barn per familie, men nå jobbes det for å gjøre det mulig å få opptil tre barn.

Årsaken til holdningsendringen er blant annet muligheten for at det blir flere eldre og færre unge kinesere i framtiden. Flere barn eller ikke, så er det mye som tyder på at Kina snart må overlate tittelen som verdens mest folkerike land til en nabo lenger mot sør, nemlig India.

India

Trafikken i de indiske storbyene er ofte kaotisk.

Trafikken i de indiske storbyene er ofte kaotisk med busser, biler, motorsykler og gående. Bare i hovedstaden Delhi bor det rundt 30 millioner mennesker.

© Shutterstock

Nåværende folketall: 1,417 milliarder
Areal: 3 287 000 kvadratkilometer
Språk: Hindi, engelsk med flere

I India er det mennesker overalt. Det får man ofte høre fra folk som har besøkt landet for første gang. Og det er absolutt noe i det. Det store landet har nemlig et folketall som ligger veldig tett på Kinas, og skal man tro prognosene, så vil det om ikke lenge være flere indere enn kinesere på jorden.

I den indiske delstaten Rajasthan bor det rett under 69 millioner mennesker. Til sammenligning bor det om lag 67 millioner i Frankrike.

India har opplevd en enorm vekst i folketallet de siste årene. Spoler man tiden tilbake til år 1950, lå folketallet på nesten 400 millioner, mens det i dag har steget til mer enn 1,4 milliarder.

Les også: Verdens største land

USA

USA formet av mennesker

Om lag 58 prosent av befolkningen er hvite, mens 19 prosent er latinamerikanske, og 12 prosent er svarte. De siste elleve prosentene av befolkningen består blant annet av urfolk, folk fra stillehavsøyene og folk av blandet etnisitet.

© Shutterstock

Nåværende folketall: 338 millioner
Areal: 9 833 517 kvadratkilometer
Språk: Engelsk

Selv om det ikke bor nesten så mange mennesker i USA som det gjør i Kina og India, så regnes USA for å være verdens ledende supermakt. Det store landet har en befolkning på 338 millioner, og den store befolkningen er blant annet kjennetegnet av å bestå av en lang rekke etnisiteter.

På østkysten er metropolen New York det finansielle og kulturelle sentret, mens California på vestkysten er mer kjent for strender, palmer, solskinn og Hollywood-stjerner. Like svart-hvit er naturligvis ikke virkeligheten, og den solrike staten er mye annen enn Venice Beach, Beverly Hills og Rodeo Drive.

Indonesia

Indonesia er det landet i verden der det lever flest muslimer.

Det bor om lag 35 millioner mennesker i den indonesiske hovedstaden, Jakarta. Her ser vi menneskemassene på en perrong på en av storbyens togstasjoner.

© Shutterstock

Nåværende folketall: 275 millioner
Areal: 1 910 931 kvadratkilometer
Språk: Indonesisk

Indonesia er med 275 millioner innbyggere verdens fjerde største land hvis man ser på folketallet. Det folkerike øyriket ligger mellom Australia og Sørøst-Asia. I Indonesia er 87 prosent av befolkningen muslimer. Det betyr at landet har den største muslimske befolkningen i verden. Indonesia er blant annet kjent for sine mange vulkaner, for ferieøya Bali og for øya Borneo, der det fortsatt lever orangutanger.

Les også: Verdens største byer

Pakistan

Pakistan har verdens femte største befolkning.

Selv om det bor mer enn fem ganger så mange mennesker i India som i Pakistan, så har Pakistan det femte høyeste folketallet i verden.

© Shutterstock

Nåværende folketall: 235 millioner
Areal: 796 096 kvadratkilometer
Språk: Urdu, punjabi, sindhu med flere

På en femteplass over verdens mest folkerike land ligger Pakistan. Det sørasiatiske landet har 236 millioner innbyggere. Landets livgivende nerve er den store elven Indus, som gir vann til landbruket i området. Landet er også kjent for sine storslåtte fjellområder, men dessverre også for en del uroligheter – både med naboen, India om Kashmir-provinsen, men også i form av selvmordsbomber rundt omkring i landet. Ifølge utenlandske opplysninger er Pakistan også hjemsted for flere terrorgrupper.

Nigeria

Menneskemengde i Nigeria.

Nigeria er Afrikas mest folkerike land med en befolkning på 219 millioner. Det vestafrikanske landet har også kontinentets største by, Lagos.

© Shutterstock

Nåværende folketall: 218 millioner
Areal: 923 768 kvadratkilometer
Språk: Hausa, yoruba, engelsk

Nigeria er med et folketall på 219 millioner Afrikas mest folkerike land, og slik vil det antagelig fortsette i mange år framover. Flere forskere spår nemlig at landets befolkning vil være fordoblet før utgang av år 2050. Nigeria har opplevd stor økonomisk framgang de siste årene, men det vestafrikanske landet er likevel preget av uro. Spesielt Boko Haram, som er en militant islamistisk gruppe, har stått bak en rekke uhyggelige angrep og kidnappinger de siste årene. I den forbindelse har regjeringen flere ganger blitt kritisert for å ha vært passive og handlingslammede.

Les også: Verdens minste land

Brasil

Slumområde i Brasil – en såkalt favela.

Det bo mange i Brasils slumområder, de såkalte favelaene, som ofte ligger på fjellskråninger i utkantene av store byer som Rio de Janeiro og São Paulo.

© Shutterstock

Nåværende folketall: 215 millioner
Areal: 8 516 000 kvadratkilometer
Språk: Portugisisk

Brasil er det største landet i Sør- og Latin-Amerika – både i geografisk størrelse og når det kommer til folketall. De fleste forbinder nok landet med fotball og formidable badestrender, men landet største aktivum er uten tvil Amazonas, som er verdens største regnskog.

Brasil er først og fremst befolket langs kystene og i mindre grad inne i landet. Mot sør er befolkning i overveldende grad etterkommere av europeere mens befolkningen nordover mer er svarte eller av blandet opphav.

Landets største turistmagnet er metropolen Rio De Janeiro med kristusstatuen og de berømte strendene Copacabana og Ipanema mens landets finansielle sentrum og største by hva innbyggertall angår er São Paulo med sine nesten 22,5 millioner innbyggere. I hovedstaden Brasilia bor det til sammenligning mer beskjedne 4,8 millioner.

Bangladesh

Trafikkaos i Bangladeshs hovedstad, Dhaka

På grunn av sin lave beliggenhet og kraftig monsunregn opplever Bangladesh ofte voldsomme oversvømmelser. Selv hovedstaden Dhaka rammes jevnlig.

© Shutterstock

Nåværende folketall: 171 millioner
Areal: 147 570 kvadratkilometer
Språk: Bengali

Ser man bort fra enkelte små by- og øystater, er Bangladesh med sine 171 millioner innbyggere og nesten 150 000 kvadratkilometer verdens tettest befolkede land. Til sammenligning bor det nesten 6 millioner i Danmark på knappe 43.000 kvadratkilometer.

Bangladesh gjennomstrømmes av de tre elvene Meghna, Padma og Brahmaputra, som er helt avgjørende for landbruket. Faktisk er hele 70 prosent av landet dyrket opp, og i motsetning til i mange andre land bor om lag 80 prosent av befolkningen på landet.

Les også: Danmarks største byer

Russland

Det bor 145 millioner mennesker i Russland.

Russland er ikke bare enormt når det gjelder areal. Landets folketall på 145 millioner gjør også landet til det niende største hva innbyggere angår.

© Shutterstock

Nåværende folketall: 144 millioner
Areal: 17 098 246 kvadratkilometer
Språk: Russisk

Russland er verdens største land geografisk, og når det kommer til folketall, sniker landet med de elleve tidssonene seg også med i topp 10. Russerne har med andre ord betydelig mer plass å boltre seg på enn folk i Bangladesh. Hoveddelen av den russiske befolkningen bor vest for Uralfjellene, der storbyene Moskva og St. Petersburg også ligger.

Russland er blant annet kjent for sine litterære giganter som Pusjkin, Dostojevskij og Tolstoj, men også for komponister som Tsjajkovskij og Stravinskij.

Etter at Vladimir Putin ble president i år 2000, har Russland og Vesten gradvis trukket i hver sin retning. Og med annekteringen av Krim i 2014 og krigen i Ukraina i 2022 har forholdet mellom Vesten og Russland bare blitt forverret.

Mexico

Meksikansk dans på en offentlig plass i Mexico.

På bildet danses det til tradisjonell musikk i fargerike, meksikanske drakter. Oppsøker du en offentlig plass i helgen, er det ikke utenkelig at det vil være dans og musikk.

© Shutterstock

Nåværende folketall: 127 millioner
Areal: 1 964 375 kvadratkilometer
Språk: Spansk

Det siste landet på listen er Mexico, som med et folketall på 128 millioner posisjonerer seg som det mest folkerike landet i Latin- og Sør-Amerika, hvis man ser bort fra Brasil.

Mexico utgjør den nordlige delen av den mellomamerikanske landtangen, og det store landet har flere store fjellkjeder. Mexico har vært hjemsted for indianske kulturer, men landet er også formet av en langvarig spansk kolonitid.

Mexico er på mange parametere avhengig av landets store nabo mot nord, USA, noe som til stadighet fører til kriser og politiske uenigheter. En av de helt store emnene er den illegale innvandringen fra latinamerikanske land som finner sted i grenselandet mellom det nordligste Mexico og de amerikanske sørstatene – spesielt Texas.

En av årsakene til flyktningstrømmen er fattigdom, mangel på jobber og narkotikakartellenes herjing i Mexico og i en del av nabolandene mot sør. For selv om regjeringen har gått kamp mot kartellene, så har det ikke dempet volden og utryggheten i mange av landet regioner.

Les også: Verdens lengste elver
Les også: Verdens høyeste fjell