Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Første kvinne i verden får hornhinne fra stamceller

Vevsceller fra en huddonor ble reprogrammert til hornhinneceller. Nå har en kvinne fått synet tilbake på det ene øyet etter en banebrytende operasjon – takket være hornhinnecellene.

Shutterstock

Et syn som blir mer og mer uklart – og stor sannsynlighet for å bli helt blind. Det var situasjonen en japansk kvinne før hun fikk et 0,05 millimeter tykt lag av reprogrammerte stamceller satt inn over den ene pupillen.

Kvinnen, som er i begynnelsen av 40-årene, led av en sjelden øyensykdom som gjorde at stamcellene i hornhinnen langsomt forsvant. Dermed kunne ikke kroppen reparere små skader som stadig oppstår i øyet.

Men en huddonor fikk legene tilgang til IPS-celler (induserte pluripotente stamceller), som kan gi opphav til mange celletyper i sin ferdig utviklede form. Det reddet synet til kvinnen.

Den japanske kvinnen er dermed det første mennesket i verden som har fått en hornhinne fra stamceller. Det er i hvert fall første gang operasjonen har vært vellykket.

Slik fungerer et friskt øye

1 / 5
12345
© SCIENCE PICTURE COMPANY/SPL &CLAUS LUNAU & JACOPIN/BSIP/SPL

Reprogrammerte stamceller

I begynnelsen av mars 2019 godkjente det japanske helsedepartementet stamcelleforsøk på pasienter med hornhinnesykdommer.

Det er en forskergruppe fra Universitetet i Osaka som har fått tillatelse til å bruke IPS-celler til å danne nye hornhinner til i alt fire personer. Den 40 år gamle kvinnen var den første i rekken.

For å omprogrammere hudceller fra en donor til stamceller, må cellenes utvikling snus. Hudcellene må sendes tilbake til fosterstadiet.

Hudcellene utsettes for en spesiell næring og vekstfaktorer i en petriskål, som gjør at de omdannes til de såkalte IPS-cellene.

Andre stoffer i skålen omprogrammerer stamcellene, slik at de danner et sammenhengende lag av hornhinneceller, og deretter settes hornhinnen inn i øyet, slik at den erstatter den som var ødelagt.

I Japan forskes det mye på IPS-celler, som også har kurert pasienter med ryggmargsskader og parkinson.

Les også:

Sykdommer

Spanskesyken og korona: Her er det de avgjørende forskjellene

13 minutter
Medisinsk teknologi

GODE NYHETER I EN KRISETID: Universell influensavaksine kan være på vei

2 minutter
Insekter

Verdens sterkeste dyr lever av lort

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul