Myte 1: «Stress gir grå hår»

Forskerne har tidligere ment at årsaken til en plutselig oppblomstring av grå hår utelukkende skulle ligge i genene.
Men ny forskning fra Harvard University i USA avslører at stress også kan spille en viktig rolle.
I stressede situasjoner frigir nervesystemet signalstoffet noradrenalin, som overaktiverer visse stamceller i hårsekkene.
Cellene produserer pigmentet melanin, som gir håret farge, og noradrenalin får dem til å endre seg og vandre vekk, slik at håret mister tilførselen av melanin.
Uten pigmentet blir håret grått eller hvitt. Ny forskning tyder imidlertid på at hår i noen tilfeller kan få fargen tilbaket hvis stresset avtar.
MYTEN ER: SANN
Myte 2: «Skallede har mer testosteron»

Testosteron binder til cellene i hodets hårsekker.
Når de mannlige kjønnshormonene testosteron og dihydrotestosteron binder seg til hårsekkene, kan hårsekkene skrumpe inn og miste kontakten med blodforsyningen, slik at håret ikke lenger kan vokse.
Det kan resultere i skallethet. Likevel er det ingen statistisk sammenheng mellom skallethet og et høyt testosteronnivå hos menn.
Hårtapet skyldes altså ikke en usedvanlig stor mengde testosteron, men i stedet en høy følsomhet overfor testosteron i hårsekkene.
Til gjengjeld tyder studier på at et høyt testosteronnivå kan forårsake skallethet hos kvinner.
MYTEN ER: USANN
Myte 3: «Blondiner er dumme»

Der er ingen statistisk signifikant sammenheng mellom hårfarge og IQ.
Blonde kvinner er ofte ofre for vitser som antyder at de har en lav IQ. Men vitenskapen kommer blondinene til unnsetning.
I 2014 avslørte genetikere at den mutasjonen i DNA-et som forårsaker lyst hår, bare påvirker hårsekkene. Den har altså ingen effekt på hjernens nerveceller og dermed intelligensen.
Og i 2016 foretok en amerikansk forsker en omfattende analyse av sammenhengen mellom hårfarge og IQ hos over 10 000 hvite amerikanske kvinner.
Her viste resultatene at det gjennomsnittlige intelligens-nivået var stort sett det samme uansett hårfarge.
Mens blondiner hadde en gjennomsnittlig IQ på 103,2, lå brunetter på 102,7, rødhårete på 101,2 og svarthårete på 100,5.
MYTEN ER: USANN
Myte 4: «Kvinner mister ikke håret»

Kvinners østrogennivå faller fra de er ca. 45 år, og det kan medføre hårtap.
Kvinners hårsekker gjennomgår samme syklus som menns. Etter en lengre vekstfase frigjøres håret i hårsekken og faller ut, før et nytt hår begynner å vokse.
På samme måte som menn mister kvinner normalt 50–150 hår om dagen og i noen tilfeller enda flere.
Dessuten rammes mange kvinner av skallethet, akkurat som menn, og det er ikke unormalt at kvinner i overgangsalderen opplever en markant uttynning av håret på grunn av en synkende mengde østrogen i blodet.
MYTEN ER: USANN
Myte 5: «Hår vokser raskt om sommeren»

En kinesisk studie fra 2014 avslørte at håret på hodet i gjennomsnitt vokser med 0,4 millimeter om dagen i løpet av sommeren, mens den daglige veksten bare er 0,375 millimeter om vinteren.
I sommervarmen mister vi – slik mange dyr med pels gjør – en del hår, og usedvanlig mange av hårsekkene våre er derfor i hvilefasen over sommeren.
Med færre aktive hårsekker er det mer næring til de gjenværende, og de kan derfor skru opp veksthastigheten.
MYTEN ER: SANN
Færre hår og økt blodsirkulasjon sørger for mer næring til hårsekkene
Færre hårstrå, men mer varme og næring. Det gir ideelle betingelser for proteinet keratin, som utgjør mesteparten av håret.

Varme og sol øker blodtilførselen til huden og hodet fordi blodkarene utvides for å kvitte seg med varmen.

Det ekstra blodet og lavere antall hårstrå sørger for mer oksygen og næring til de gjenværende hårsekkene – blant annet mineraler, aminosyrer og sukker.

Mer oksygen og næring innebærer at de keratinproduserende cellene i hårsekken vokser og deler seg raskere og skyves opp gjennom huden som nye hårstrå.