Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Akne

Fem betente ting du ikke visste om kviser

En giftig cocktail av døde hudceller og en harmløs bakterie. Det er oppskriften på kviser. I ekstreme tilfeller kan problemet ende opp i hjernen. Les fem betente fakta om tenåringenes hovedfiende.

Shutterstock

1. Bakterie skaper kviser

© Henning Dalhoff

Akne skyldes bakterien Propionibacterium acnes, som hos lever i hårsekken til alle mennesker og lever av hudfett.

Tenåringer er fulle av hormoner. De mannlige kjønnshormonene – som jenter også har – får talgkjertlene til å produsere mer fett og hudcellene til å dele seg raskere.

De døde hudcellene blokkerer åpningen på hårsekken slik at bakteriene stenges inne og vokser eksplosivt. Immunforsvaret sender derfor hvite blodlegemer til området. Det resulterer i betennelse, slik at gult puss fyller kvisen.

2. Mann døde av kvise i hjernen

© Lorenzo Zaffiri et al.

I 2013 fikk en 79 år gammel mann alvorlig bihulebetennelse. Legene oppdaget at betennelsen skyldtes akne-bakterien, som hadde spredt seg til hjernen. Skanninger avslørte en byll på størrelse med en bordtennisball i pannelappene. Mannen døde 20 dager senere.

3. 633 millioner har kviser

Akne er nummer 8 på listen over de vanligste sykdommene, og 633 millioner mennesker lider til enhver tid av sykdommen. Verst går det ut over tenåringene: 80-90 prosent av dem er plaget av kviser.

4. Fet mat fører ikke til kviser

© Shutterstock

Kviser skyldes ikke fet mat. Flere forskningsprosjekter har derimot vist at raske karbohydrater i for eksempel hvitt mel øker mengden insulin, som fører til mer mannlig kjønnshormon og mer hudfett. Begge deler fører til kviser.

5. Luft gjør hudorm sort

© Shutterstock

Hudormer – en mild form for akne – er synlige som små hvite og svarte buler på huden.

De svarte kalles også åpne hudormer, fordi proppen av døde hudceller øverst i hårsekken ikke er tett, slik at luften trenger inn. Luft oksiderer fettet, slik at det blir svart. Og de kan derfor ikke vaskes vekk.

Les også:

Kroppen

6 ting du ikke visste om ørevoks

4 minutter
Kroppen

Huden er full av svette, skjell og midd

2 minutter
blodtyper TOP
Kretsløpet

Ny forskning: Blodtype avgjør din risiko for korona

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul