Shutterstock
Akne

Fem betente ting du ikke visste om kviser

En giftig cocktail av døde hudceller og en harmløs bakterie. Det er oppskriften på kviser. I ekstreme tilfeller kan problemet ende opp i hjernen. Les fem betente fakta om tenåringenes hovedfiende.

1. Bakterie skaper kviser

© Henning Dalhoff

Akne skyldes bakterien Propionibacterium acnes, som hos lever i hårsekken til alle mennesker og lever av hudfett.

Tenåringer er fulle av hormoner. De mannlige kjønnshormonene – som jenter også har – får talgkjertlene til å produsere mer fett og hudcellene til å dele seg raskere.

De døde hudcellene blokkerer åpningen på hårsekken slik at bakteriene stenges inne og vokser eksplosivt. Immunforsvaret sender derfor hvite blodlegemer til området. Det resulterer i betennelse, slik at gult puss fyller kvisen.

2. Mann døde av kvise i hjernen

© Lorenzo Zaffiri et al.

I 2013 fikk en 79 år gammel mann alvorlig bihulebetennelse. Legene oppdaget at betennelsen skyldtes akne-bakterien, som hadde spredt seg til hjernen. Skanninger avslørte en byll på størrelse med en bordtennisball i pannelappene. Mannen døde 20 dager senere.

3. 633 millioner har kviser

Akne er nummer 8 på listen over de vanligste sykdommene, og 633 millioner mennesker lider til enhver tid av sykdommen. Verst går det ut over tenåringene: 80-90 prosent av dem er plaget av kviser.

4. Fet mat fører ikke til kviser

© Shutterstock

Kviser skyldes ikke fet mat. Flere forskningsprosjekter har derimot vist at raske karbohydrater i for eksempel hvitt mel øker mengden insulin, som fører til mer mannlig kjønnshormon og mer hudfett. Begge deler fører til kviser.

5. Luft gjør hudorm sort

© Shutterstock

Hudormer – en mild form for akne – er synlige som små hvite og svarte buler på huden.

De svarte kalles også åpne hudormer, fordi proppen av døde hudceller øverst i hårsekken ikke er tett, slik at luften trenger inn. Luft oksiderer fettet, slik at det blir svart. Og de kan derfor ikke vaskes vekk.