Er våte klær bedre enn ingenting i vinterkulden?

Hvis man er ute i kulden og klærne blir helt våte, er det best å beholde dem på eller ta dem av?

© Shutterstock

Klær fungerer som varmeisolering på grunn av små luftlommer i tekstilfibrene som fanger inn og holder på kroppsvarmen som ellers ville forsvinne ut i luften rundt oss.

Når klærne blir våte, fylles luftlommene med vann, som har en høyere såkalt varmekapasitet. Vann leder varme vekk fra kroppen 25 ganger raskere enn luft, noe som er grunnen til at våte klær føles så kalde.

Tekstiler har imidlertid ulike egenskaper, og derfor har det stor betydning hva slags klær du har på deg.

De riktige klærne holder deg varm

Ull består av krøllete og delvis vannavvisende fibre. Når ullen blir våt, er noen av luftlommene i de krøllete fibrene fortsatt intakte, og ull er derfor bedre enn de fleste andre tekstiler til å holde kroppen varm.

I tillegg reduserer fibrenes vannavvisende egenskaper mengden vann som kommer i direkte kontakt med huden. Så selv om våt ull isolerer dårligere enn tørr ull, er det fortsatt bedre enn den nakne kroppen.

Det er ikke bomull.

Bomull absorberer vann slik at fibrene klistrer seg sammen, og alle luftlommene forsvinner. Våt bomull klistrer seg til huden, og siden vannet i bomullsfibrene absorberer kroppsvarme raskere enn kald luft, mister kroppen raskt varme. Derfor er det bedre å være naken enn iført vått bomullstøy i vinterkulden.