Er intelligente barn upopulære på skolen?

Sønnen min har høy IQ i forhold til klassekameratene sine. Kan det gå utover det sosiale livet hans?

© Shutterstock

Barn og unges trivsel på skolen er til en viss grad avhengig av intelligensen – og det er ikke bare av faglige årsaker.

Folk med høy IQ er ofte mer populære. Det skyldes at intelligens blant annet er forbundet med mer sosial og samarbeidsvillig atferd og mer empati og ansvarlighet. Men barn og unge med høy IQ kan også oppleve å bli kalt nerd og andre nedsettende ord.

For å lære mer om hvordan IQ påvirker unges popularitet, har en polsk forskergruppe undersøkt 113 tenåringer fra sju ulike gymnasklasser.

Studien foregikk ved at testdeltagerne tok en IQ-test ved begynnelsen av skoleåret før de ble spurt om hvilke klassekamerater de likte best. De kunne velge så mange de hadde lyst til. Etter henholdsvis tre og tolv måneder ble testen gjentatt.

Like smarte barn leker best

Studien avslørte at unge med høy IQ var populære blant klassekameratene. På den annen side likte de intelligente tenåringene i utgangspunktet færre av klassekameratene enn gjennomsnittet. De foretrakk i stedet være sammen med folk på samme intelligensnivå som dem selv.

Tendensen til å foretrekke elever med sammenlignbar IQ avtok imidlertid i løpet av skoleåret fordi andre faktorer ble viktigere – for eksempel felles interesser og personlighetstrekk.