Er flytere et sunnhetstegn?

Min far har alltid sagt at hvis avføringen ligger og flyter etter toalettbesøket, er det et tegn på at man er sunn og får nok fiber. Er det sant?

© Shutterstock

Hvis avføringen flyter etter et toalettbesøk, hører du til de 10–15 prosent av befolkningen som legger flytere.

De flytende ekskrementene skyldes først og fremst tarmgass i avføringen. I en studie registrerte forskere at avføring fra en gruppe mus uten tarmbakterier konsekvent sank til bunns, mens ekskrementene fra andre mus fløt. Så snart forsøksmusene fikk bakterier i tarmene, begynte de også å legge flytere.

Flytere kan være både bra og dårlig

Avføringens flyteevne kan imidlertid også være konsekvens av et uvanlig høyt fettinnhold.

Avføring med mye fett, også kalt fettdiaré, skyldes at fettet ikke blir absorbert skikkelig i tarmen, men i stedet hoper seg opp i avføringen. Fettdiaré kan blant annet skyldes infeksjon i tarmen, betennelse i bukspyttkjertelen eller cøliaki. I dette tilfellet er altså flytere et dårlig tegn.

Spiser du mer enn nok fiberrike matvarer, få du tarmbakterier som produserer massevis av gass. Gassen som ikke siver ut, pakkes inn i avføringen og hever den til vannoverflaten. Flytende avføring vil dermed være et sunnhetstegn fordi mange fibernedbrytende bakterier har gunstige virkninger på helsen.

Sykdomsframkallende bakterier kan imidlertid også produsere gass, så helseeffekten er avhengig av akkurat hvilke bakterier som står bak gassproduksjonen.

Derfor flyter avføring

Gassproduserende mikrober sørger for å holde avføringen flytende.

© Shutterstock

1 Fibre framelsker bakterier

Spiser du fiberrik kost, forbedrer du forholdene for en rekke tarmbakterier, for eksempel Bacteroides, Roseburia, Clostridium og Methanobrevibacter, som også kommer ut med avføringen.

© Shutterstock

2 Bakterier produserer gass

Når de bryter ned mat, produserer bakteriene gass. Over 99 prosent av tarmgassen er hydrogen, karbondioksid og metan, mens om lag 1 prosent er illeluktende gasser som ofte inneholder svovel.

© Shutterstock

3 Gassen hever avføringen

Den høye produksjonen av tarmgass øker mengden promp. Den gassen som ikke kommer ut, blir i stedet pakket inn i avføringen og sørger for at den stiger opp til vannoverflaten.