Er det sunt å avstå fra sex og onani?

Seksuell avholdenhet fremmes flittig på sosiale medier, men hvordan påvirker det helsen å legge sex og onani på hylla?

© Shutterstock

Det har blitt populært å undertrykke sine seksuelle drifter. Faktisk har det blitt til en hel bevegelse, som kalles NoFap.

Bevegelsens tilhengere hevder at seksuell avholdenhet gir økt energi, selvtillit og mental klarhet. Motstanderne mener derimot at NoFap er en form for seksuell forakt.

NoFap-bevegelsen stammer fra en kinesisk studie fra 2002 som viste at menns testosteronnivåer steg med hele 146 prosent etter sju dager uten utløsninger – og høye testosteronnivåer gir blant annet mer energi.

Andre studier har imidlertid ikke funnet noen sammenheng mellom utløsninger og mengden testosteron.

Utløsninger forebygger kreft

Derimot kan avholdenhet i kortere perioder ha en positiv effekt på sædkvaliteten.

Opptil fire dager uten utløsninger forbedrer sædkvaliteten og øker sjansen for befruktning. Men varer avholdenheten lenger, stiger risikoen for DNA-skader i sædcellene.

Stort sett ser det ut til at sex er bedre for helsen enn avholdenhet. Amerikanske forskere har for eksempel vist at hyppige utløsninger gjennom voksenlivet forebygger prostatakreft.

Og hos middelaldrende kvinner kan seksuell aktivitet utsette overgangsalderen.

Et elleve år lang studie viste at kvinner som hadde sex ukentlig, hadde 28 prosent lavere risiko for å nå overgangsalderen i løpet av undersøkelsesperioden enn kvinner som hadde sex mindre enn en gang i måneden.

27 prosent faller risikoen for prostatakreft hos menn i alderen 20–29 år hvis de har mer enn 13 utløsninger i måneden i stedet for 4–7 utløsninger.