Shutterstock
Sove paa siden

Er det best å sove på høyre eller venstre side?

Påvirker tyngdekraften oss forskjellig alt etter om vi sover på venstre eller høyre side?

Selv om det ikke er bevist hvilken siden som er best å sove på, finnes det en del argumenter for venstre.

Den første delen av tykktarmen ligger for eksempel på høyre side før den knekker og fortsetter mot venstre side av kroppen. Sover du på venstre side, hjelper tyngdekraften med andre ord fordøyelsen.

Dessuten letter det – i alle fall i teorien – arbeidet for hjertet. Hovedpulsåren forlater nemlig hjertet mot venstre side av kroppen og leder derfor nedover når du sover på venstre side.

Sidesovere får renset hjernen

I 2017 ble sovestillingen til 664 forsøkspersoner undersøkt. Personene tilbrakte i gjennomsnitt 54,1 prosent av sovetiden på siden, noe som generelt ser ut til å være sunnere enn å sove på ryggen eller på magen.

Forsøk med mus viser nemlig at søvn på siden lar den såkalte spinalvæsken strømme fritt slik at den mer effektivt renser hjernen for avfallsstoffer.

Du bør ikke sove på magen eller ryggen

Sove paa ryggen
© Shutterstock

Å sove på ryggen motvirker pusten

Vi sover 37,5 prosent av tiden på ryggen. Stillingen er bra for nakke og ryggrad, men kan forverre snorking og søvnapné, noe som innebærer at åndedrettet stopper i 20–30 sek.

Sove paa maven
© Shutterstock

Å sove på magen belaster nakken

Vi sover bare 7,3 prosent av tiden på magen. Med en pute under hoftene hjelper stillingen ryggraden, men den gir ofte bryderi med nakken, som må bøyes til siden.