Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© SilkLab/Tufts University
Mennesket

En sensor på tennene sjekker kostholdet

Har du fått i deg for mye salt? Et forskerteam har utviklet en liten sensor som du kan sette på en tann, så får du svaret.

Smil til en detektor, og mobiltelefonen vil fortelle deg hva du har spist. Det blir virkeligheten med en nyutviklet sensor som måler innholdet av stoffer vi ønsker å begrense i kosten vår, for eksempel sukker, salt og alkohol.

Sensoren, som er utviklet av fors­kere ved Tufts University i USA, måler 2 kvadratmillimeter og skal monteres på en tann. Sensoren er konstruert i tre lag.

Det midterste laget består av et absorberende materiale som suger opp stoffer fra spytt i munnhulen. Materialet er omgitt av gullrammer på hver side.

Trenger ikke strøm

Sensoren har ikke innebygd elektronikk, og derfor behøver den ikke strøm for å virke. Når den skal leses av, sendes radiobølger med bestemte frekvenser mot den og registrerer de radiobølgene som reflekteres tilbake.

Hvis materialet i sensoren for eksempel har sugd opp salt fra munnhulen, endrer det struktur, slik at det reflekterer radiobølgene på en annen måte enn hvis det ikke er salt i munnhulen. Gullrammen fungerer som en resonator som forsterker radiobølgene.

Møns­teret i de reflekterte radiobølgene analyseres av en detektor, og resultatet kan for eksempel sendes videre til brukerens mobiltelefon.

Kan tilpasses ditt behov

Forskerne framhever to ting ved oppfinnelsen:

Den er enkel, liten og lett å montere, slik at brukeren ikke merker den, og dessuten er den bøyelig.

Det absorberende laget kan også skiftes ut og reagere på andre stoffer, slik at sensoren kan tilpasses behovet til hver enkelt.

Les også:

Hjernen

Oppgrader din hjerne: Slik blir du bedre med tall

16 minutter
Matvarer

FEIL ELLER FAKTA: Er lettbrus sunnere?

4 minutter
Naturkatastrofer

Forskere oppklarer 100 år gammelt meteormysterium

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul