En sensor på tennene sjekker kostholdet

Har du fått i deg for mye salt? Et forskerteam har utviklet en liten sensor som du kan sette på en tann, så får du svaret.

© SilkLab/Tufts University

Smil til en detektor, og mobiltelefonen vil fortelle deg hva du har spist. Det blir virkeligheten med en nyutviklet sensor som måler innholdet av stoffer vi ønsker å begrense i kosten vår, for eksempel sukker, salt og alkohol.

Sensoren, som er utviklet av fors­kere ved Tufts University i USA, måler 2 kvadratmillimeter og skal monteres på en tann. Sensoren er konstruert i tre lag.

Det midterste laget består av et absorberende materiale som suger opp stoffer fra spytt i munnhulen. Materialet er omgitt av gullrammer på hver side.

Trenger ikke strøm

Sensoren har ikke innebygd elektronikk, og derfor behøver den ikke strøm for å virke. Når den skal leses av, sendes radiobølger med bestemte frekvenser mot den og registrerer de radiobølgene som reflekteres tilbake.

Hvis materialet i sensoren for eksempel har sugd opp salt fra munnhulen, endrer det struktur, slik at det reflekterer radiobølgene på en annen måte enn hvis det ikke er salt i munnhulen. Gullrammen fungerer som en resonator som forsterker radiobølgene.

Møns­teret i de reflekterte radiobølgene analyseres av en detektor, og resultatet kan for eksempel sendes videre til brukerens mobiltelefon.

Kan tilpasses ditt behov

Forskerne framhever to ting ved oppfinnelsen:

Den er enkel, liten og lett å montere, slik at brukeren ikke merker den, og dessuten er den bøyelig.

Det absorberende laget kan også skiftes ut og reagere på andre stoffer, slik at sensoren kan tilpasses behovet til hver enkelt.