Shutterstock
Øje

Eksperter: Utbredt øyebeskyttelse hjelper ikke

Solbriller finnes overalt i bybildet, men egentlig bidrar de ikke til øynenes helse, ifølge eksperter. Derimot er det flere andre ting du kan gjøre for å passe på synet ditt.

Øynene dine bombarderes stadig med bilder og hjelper deg hver dag med å navigere i verden rundt deg. Derfor vil du sikkert også passe på dem, slik at de holder lenge.

Men hvordan? Vi har snakket med eksperter på øyensykdommer som gir deg svarene her. De peker spesielt på én utbredt misforståelse når det kommer til å beskytte øynene.

Henrik Vorum er overlege og klinisk professor ved øyeavdelingen Aalborg Universitetshospital, med øyelidelser som spesialfelt.

Han har flere tiår med erfaring og vet hva du bør gjøre for holde øynene sunne så lenge som mulig.

En av de utbredte misforståelsene er at solbriller er viktige for å beskytte øynene mot UV-stråler og dermed mot øyensykdommer som grå stær eller kreft i øyet.

Dette kan du gjøre for å passe på synet

Forsker: «Har ikke noe for seg»

Grå stær er en av de vanligste årsaker til synsnedsettelse i verden og skyldes en tilstand der øyets linse sakte blir uklar.

En av mistankene er at UV-stråling er årsaken til en stor del av tilfellene. Men det betyr ikke at du kan redusere risikoen ved å gå med solbriller, forklarer Henrik Vorum.

«Mange studier rundt om i verden har vist at selv om du bruker solbriller, betyr det forsvinnende lite gjennom et langt liv. UV-strålene blir faktisk stappet allerede av hornhinnen og når ikke inn til linsen, så det har noe for seg hvis du spør andre enn selgere», sier han.

Sykdommer forvrenger synet

Mange ulike sykdommer i øyet kan gjøre deg blind. Klumper i linsen gjør for eksempel synet uklart mens blodsprengninger på netthinnen får deg til å se mørke flekker.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Brytningsfeil gir uskarpt fokus

Ved brytningsfeil som nærsynthet, langsynthet og gammelmannssyn fokuseres ikke lyset på netthinnen – enten på grunn av øyets form eller fordi linsen er uelastisk.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Diabetespasienter ser mørke flekker

Om lag hver tredje diabetespasient utvikler retinopati. Det uregulerte blodsukkeret rammer netthinnens blodåre slik at det oppstår blodsprengninger som sees som mørke flekker.

Overtrykk i øyet fører til tunnelsyn

Når øyet ikke kan tappes for væske, bygges det opp et overtrykk som skader synsnerven og sakte innsnevrer synsfeltet. Det kalles grønn stær og er en vanlig lidelse hos eldre.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Uklar linse gjør synet uklart

Når naturlige proteiner i øyets linse brytes ned og danner klumper, blir linsen uklar. Grå stær, som sykdommen kalles, kan endre fargesynet og gjøre synet uklart – særlig i svakt lys.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Forkalkning bryter ned øyets skarpe punkt

De lysfølsomme cellene sitter spesielt tett i netthinnens gule punkt (makula). Her er synet skarpest, men forkalkning kan danne arr og gi en flekk midt i synsfeltet, såkalt AMD.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Hjerneslag sletter halvparten av synet

Hjerneslag, altså blodpropp i hjernen eller hjerneblødning, kan ødelegge deler av synssenteret. Resultatet er at personen blir totalt blind i den ene halvparten av synsfeltet.

Samme melding kommer fra Toke Bek, som er professor i øyensykdommer og overlege ved Aarhus Universitetshospital. Han har blant annet forsket på sykdommer på netthinnen og synsnerven og forklarer at øyet er bygget for å stenge ute UV-strålene.

«Øynene er konstruert slik at de sier ifra selv. Så hvis man blir utsatt for kraftig belysning, lukker man øynene som en refleks. Det vet alle. Hvis vi ser opp mot solen, ser man vekk eller lukker øynene», sier han.

Men det betyr ikke at solbrillene er uten betydning. De kan hjelper med å eliminere det Bek kaller for en «subjektiv plage».

«Når du går rundt ute i solen uten solbriller, myser du. Det kan jo selvfølgelig gi litt spenningstilstand i ansiktet som du dermed slipper unna», sier han.

En annen misforståelse er at kreft i øynene, som kalles malignt melanom, også skyldes de ultrafiolette strålene. Men de har heller ingen sammenheng med den sjeldne kreftformen.

Derimot kan du, som alle andre steder på huden, redusere risikoen for kreft rundt øynene ved å gjemme dem bak mørke brilleglass.

«Huden rundt øynene, som er dekket av solbriller, er mindre utsatt for sol og dermed også mindre utsatt for hudkreft. Men det har jo verken noe med synet eller øynene å gjøre», forteller Bek.