Du deler denne «gufne» tingen med dem du bor med

En av de største studiene på området avslører at du deler en god del mer med dem du bor med, enn du kanskje har lyst til.

Toalettpapir, tallerkener, sofa og fjernkontroll. Det er ingen hemmelighet at du deler en hel del med dem du bor sammen med.

Men kanskje deler dere mer enn du forestiller deg – eller har lyst til å vite, for den saks skyld.

I en studie fra universitetet i Trento i Italia, utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Nature, har forskere nemlig gjennomgått resultatene fra 31 tidligere studier av mennesker som bor under samme tak – spredt over 20 ulike land. Og resultatene var oppsiktsvekkende.

Familiære avføringsprøver

Et av de spørsmålene forskerne ville ha svar på, var hvordan det mikroskopiske samfunnet av organismer og bakterier som boltrer seg i munnhulen vår og mellom tarmveggene våre, overføres fra person til person – på tvers av generasjoner, men også mellom mennesker som bor tett sammen.

Derfor trålet de igjennom hele 10 000 prøver av spytt og avføring fra ulike land i Europa, Nord-Amerika, Sør-Amerika, Afrika og Asia. Alle bakteriestammer i prøvene var kartlagt genetisk, og forskerne hadde dessuten mulighet for å se om prøvenes opprinnelige eiere for eksempel var i familie med hverandre, partnere, samboende eller venner.

Deler opp mot en tredjedel

Studien er en av de største som noen gang er gjennomført av hvordan mikroorganismene flytter seg mellom kroppene våre. Og resultatene bekrefter at den første utvekslingen av tarmbakterier skjer når vi fødes, og at overføringen er så langvarig at bakterier fra mødrenes tarmer fortsatt finnes i eldre mennesker.

Et av de mer oppsiktsvekkende resultatene var at personer som bor sammen, delte opp mot 12 prosent av de bakteriestammene som finnes i tarmen, og hele 32 prosent av dem som finnes i munnen. Vi deler med andre ord nesten en tredjedel av munnbakteriene våre med dem vi bor sammen med. Til sammenligning deler personer i samme befolkning bare tre prosent av munnbakteriene.

Kan ha betydning for helsen

Resultatene viser hvor normalt det er å overføre bakterier til andre selv om vi verken kysser eller har sex. Det forklarer en av forskerne bak studien, Nicola Segata ved universitetet i Trento, til New Scientist.

Dessuten mener forskerne at selve overføringen av bakterier kan ha stor betydning for helsen. Men ikke nødvendigvis på en uheldig måte. Det forklarer førsteforfatter Mireia Valles Colomer.

«Mangfold er bra for mikrobiomet, så det er ikke maktpåliggende å forhindre overføring. Sosial kontakt kan være en kilde til gunstige belastninger for mikrobiomet», sier hun til Illustrert Vitenskap.