Shutterstock
Aldring alder

Disse to stoffene kan kanskje redusere den biologiske alderen vår

Skandinaviske forskere har i et nytt forsøk brukt to naturlige stoffer til å stikke kjepper i hjulene for hjerte-kar-sykdom og aldring. Forskningen kan kanskje øke sjansene våre for å fortsette å være sunne og friske i mye lengre tid.

Et sunt og langt liv står høyt på de fleste ønskeliste, og sjansen for at det går i oppfyllelse, har kanskje blitt en del større med en ny oppdagelse. En gruppe svenske og norske forskere har nemlig funnet fram til hvordan vi kanskje kan bremse den biologiske aldringen av kroppen og samtidig utsette det tidspunktet da hjerte-kar-sykdom vanligvis banker på døren.

I et forsøk som er utført på i alt 443 eldre menn og kvinner, og som nettopp er offentliggjort i tidsskriftet Nutrients, har forskerne påvist at mennesker som får daglige tilskudd av mineralet selen og det vitaminbeslektede stoffet koenzym Q10, har lengre telomerer enn de som tar juksepiller. Tidligere forskning kobler korte telomerer sammen med aldring og hjerte-kar-sykdom, så det ser ut til at forskerne har funnet noe som kan bremse den prosessen som gjør oss svake og gamle.

Gjør kanskje livets reise lengre

Telomerene, som er en viktig del av cellenes forsvar mot undergang, sitter i enden av alle DNA-strenger. På samme måte som endene på skolisser er forseglet med plast for å unngå at de trevler seg opp, holder telomerene DNA-strengene intakte.

Telomerer blir forkortet ved hver celledeling. Når de er brukt opp, og DNA-strengene blir blottstilt og begynner å trevles opp, går cellen til grunne. I prinsippet fungerer de som en slags «klippekort» for livets reise siden de bestemmer varigheten av cellens eksistens. Ved å sørge for at kroppen er vel forsynt med selen og Q10 ser det ut til at reisen kan bli lengre.

Forskergruppen målte telomerlengden i leukocytter, som er hvite blodlegemer og en del av kroppens immunforsvar. Det er en anerkjent metode for å få mer innsikt i kroppens biologiske alder siden telomerlengden i leukocytter ikke avviker særlig fra lengden på telomerene i andre celler i kroppen.

Celler trenger Q10 for å lage energi

«Målingene våre viser at når vi mangler selen og koenzym Q10, er vi utsatt for akselerert aldring. Ved å ta stoffene som tilskudd er det imidlertid mulig å bremse prosessen slik at aldringen går saktere», forklarer professor Urban Alehagen ved Linköping universitetshospital.