Shutterstock

Disse fire egenskapene gjør deg til den perfekte partner, ifølge forskere

Hvis du ser glasset som halvfullt, er du på god vei til å bli en drømmepartner.

Fra Shakespeares sonetter til moderne datingapper har menneskeheten forsøkt å dekode den hemmelige formelen som definerer den ideelle romantiske partneren.

Så hva er det egentlig som gjør et menneske til en fulltreffer som vi kan bygge et varig og tilfredsstillende forhold sammen med?

Det er et spørsmål som har drevet diktere, filosofer og psykologer til å søke svar, og nå har også vitenskapen våget seg inn på dette lidenskapelige området.

I en ny studie framhever forskere fra Western Kentucky-universitetet i USA fire personlighetstrekk som ser ut til å skape den «perfekte» partneren.

Sjalusi taper – lytting vinner

Forskerne spurte 171 par, alle på ulike stadier i forholdet, hvordan de ville reagere på en rekke problemer, og hvor fornøyde de var med partnerens håndtering av de disse problemene.

Ut fra svarene dannet forskerne seg et bilde av hver enkelts romantiske egenskaper og tilfredshet med forholdet.

For det første viser resultatene fra undersøkelsen at partnere som styrer unna usikkerhet og sjalusi, anses som de beste partnerne.

Den ideelle partneren gir den andre rom og er også mindre tilbøyelig til å bekymre seg og tvile på forholdet.

For det andre er den perfekte partneren oppmerksom og lyttende.

Det lønner seg å være sosialt tilgjengelig, for mer asosiale mennesker anses som mindre gode partnere.

En tredje faktor som avgjør hvor god en partner er for hjerte og sjel, er hvor balanserte de ulike romantiske egenskapene er.

Hvis begge parter er omtrent like optimistiske med hensyn til parforholdets framtid og begge er tilgjengelige for hverandre, øker den romantiske tilfredsheten med partneren.

En bra partner tar sig bland annat tid att lyssna och vara närvarande, enligt studien.

© Shutterstock

Du er derfor den perfekte partneren hvis du er på høyde med din elskede når det gjelder innsats og engasjement for å få forholdet til å fungere.

Den siste grunnleggende egenskapen ved den perfekte partneren kan vi ikke nødvendigvis endre på.

Du blir nemlig ansett som en bedre partner hvis du er omtrent like intelligent og attraktiv som den du elsker.

Samlet sett viser studien at de mest vellykkede parene prioriterer indre egenskaper som vennlighet og omsorg framfor ytre egenskaper som penger og status.

I lys av funnene mener forskerne at det å anerkjenne våre egne romantiske egenskaper kan bidra til å forbedre parforholdet.

«I takt med at livet utvikler seg, må parforholdet tilpasse seg ulike utfordringer og overganger. Å være en god partner innebærer blant annet at man er i stand til å omfavne endringer og navigere i livets mange vendinger sammen med partneren», sier hovedforfatter av studien, førsteamanuensis Michelle Durham ved Western Kentucky-universitetet.