Shutterstock
Forvirret mand

Derfor kan glemsomhet faktisk være bra for hjernen

Forsøk på laboratoriemus kan hjelpe oss med å forstå hukommelsen.

Handlelister, avtaler, trafikkregler og passord.

Du kommer stadig opp i situasjoner der du er avhengig av at hjernen lagrer informasjon som den kan hente fram og bruke.

Derfor kan glemsomhet fort bli et irritasjonsmoment i hverdagen.

Men nå viser resultater fra en studie utført av irske forskere at hverdagslig glemsomhet faktisk kan være bra for hjernen, og at minner kanskje ikke går tapt i det hele tatt. Det skriver Neurosciencenews.

Studien, som er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Cell Reports, er basert på en rekke eksperimenter der forskere overvåket samlinger av hjerneceller hos laboratoriemus.

Hjernecellene var genmodifisert slik at de var følsomme for lys, noe som er en del av en kjent teknikk som kalles optogenetikk.

Minner kan hentes fram igjen

Det oppsiktsvekkende i studien var at forskerne så ut til å kunne gi musene tilbake tapte minner ved å aktivere de utvalgte hjernecellene med lys i bestemte situasjoner.

Det samme så ut til å skje når musene ble utsatt for nye opplevelser som på en eller annen måte var knyttet til de glemte minnene.

Ifølge forskerne viser studien at minnene våre fortsatt gjemmer seg et sted i hjernen, men at de først kommer fram når samlingen av hjerneceller som er knyttet til minnet, aktiveres – enten kunstig eller naturlig.

De mener også at det å hente fram minner er et uttrykk for en konstant konkurranse mellom hjernecellene, og at hverdagsglemsel kan være en viktig funksjon når hjernen skal tilpasse seg ulike miljøer og nedprioritere irrelevante minner.

Nå håper de at den økte kunnskapen om hukommelsen kan bidra i kampen mot sykdommer som alzheimer.