Shutterstock
Mand kan ikke lukke bukserne, fordi han er blevet tykkere med alderen

Derfor blir du tyngre når du blir eldre

Mange mennesker legger på seg med alderen, og det er det ifølge svenske forskere en helt spesiell årsak til.

Du har ikke endret kostholdet, og du trener ikke mindre. Likevel opplever du at vekten krabber oppover i takt med at du blir eldre.

Ifølge forskere fra Karolinska Institutet skyldes det at kroppens såkalte «lipid turnover» faller med alderen, og gjør det lettere for oss å legge på seg.

Hvitt fett hoper seg opp

Kroppen har to typer av fettvev – det hvite og det brune. I begge typene lagres fettet i triglycerider, som er en gruppe av fettstoffmolekyler, også kalt lipider. Tross denne likheten har det hvite og det brune fettet to ulike formål.

Mens det hvite fettet lagrer overskuddsenergi til senere bruk, bruker kroppen det brune fettet til å generere varme når vi fryser.

Kroppen har altså behov for begge typer fettvev for å fungere, men det må være en balanse. Får vi for mye av det hvite fettet, kan det nemlig bety høyere vekt og dermed helseproblemer.

Kroppen har sin egen måte å regulere det hvite fettet på. Det skjer gjennom prosessen lipid turnover, som er balansen mellom den mengden av fettceller som lagres og den mengden som fjernes.

Når kroppens lipid turnover faller, påvirker det altså kroppens evne til å forbrenne og fjerne fett. Og når forbrenningen faller, kan fettcellene vokse seg større.

Hvitt fett - brun fett

Til venstre i billedet, ser du de brune fettcellene og til høyre de hvite.

© Shutterstock

Vektøkning på 20 prosent

I studien studerte forskerne fettcellene i 54 mann og kvinner i en periode på opptil 16 år. Det foregikk ved at forsøkspersoner fikk tatt biopsier av fettvevet, som så ble aldersbestemt ut fra karbon-14-datering.

Det er en metode som kan datere organisk materiale ut fra innholdet av den radioaktive karbonet 14-isotopen.

Det viste seg at alle forsøkspersonene opplevde et fall i lipid turnover i takt med at de ble eldre, og at de forsøkspersonene som ikke kompenserte ved å innta færre kalorier, i gjennomsnitt la på seg 20 prosent.

Hvordan kan man slanke seg med alderen?

Selv om kroppens forbrenning faller med alderen, er det fortsatt mulig å holde vekten eller slanke seg.

Det krever imidlertid at det blir kompensert ved å trene mer eller spise mindre.