Mand kan ikke lukke bukserne, fordi han er blevet tykkere med alderen

Derfor blir du tyngre når du blir eldre

Mange mennesker legger på seg med alderen, og forskere har lenge lurt på hvorfor. Men nå har en ny studie slått fast hvorfor vektøkning og alder ofte går hånd i hånd.

Shutterstock

Du har ikke endret kostholdet ditt, og du trener ikke mindre. Likevel opplever du at vekten krabber oppover i takt med at du blir eldre.

Vektøkning og alder har i mange år vært et velkjent og gåtefullt fenomen i vitenskapens verden. Men nå ser det ut til at en svensk studie har funnet årsaken til de aldersrelaterte kiloene.

Forskere fra Karolinska Institutet har funnet ut at kroppens såkalte «lipid turnover» faller med alderen, og gjør det lettere for oss å legge på oss.

Hvitt fett hoper seg opp

Kroppen har to typer av fettvev – det hvite og det brune. I begge typene lagres fettet i triglycerider, som er en gruppe av fettstoffmolekyler, også kalt lipider. Tross denne likheten har det hvite og det brune fettet to ulike formål.

Mens det hvite fettet lagrer overskuddsenergi til senere bruk, bruker kroppen det brune fettet til å generere varme når vi fryser.

Kroppen har altså behov for begge typer fettvev for å fungere, men det må være en balanse. Får vi for mye av det hvite fettet, kan det nemlig bety høyere vekt og dermed helseproblemer.

Kroppen har sin egen måte å regulere det hvite fettet på. Det skjer gjennom prosessen lipid turnover, som er balansen mellom den mengden av fettceller som lagres og den mengden som fjernes.

Når kroppens lipid turnover faller, påvirker det altså kroppens evne til å forbrenne og fjerne fett. Og når forbrenningen faller, kan fettcellene vokse seg større.

Vektøkning på 20 prosent

I den nye studien studerte forskerne fettcellene i 54 menn og kvinner i en periode på opptil 16 år. Forskerne tok biopsier av fettvevet til forsøkspersonene, som så ble aldersbestemt ut fra karbon 14-datering.

Det er en metode som kan datere organisk materiale ut fra innholdet av den radioaktive karbonet 14-isotopen.

Det viste seg at alle forsøkspersonene opplevde et fall i lipid turnover i takt med at de ble eldre, og at de forsøkspersonene som ikke kompenserte ved å innta færre kalorier, i gjennomsnitt la på seg 20 prosent.

Hvordan kan man slanke seg med alderen?

Selv om kroppens forbrenning faller med alderen, er det fortsatt mulig å holde vekten eller slanke seg.

Det krever imidlertid at det blir kompensert ved å trene mer eller spise mindre.

Les også:

Kroppen

Hva skjer med kroppen etter begravelsen?

2 minutter
Blod top
Aldring

Blod fra tenåringer knuser alderstegn

1 minutt
Sex

3 grunner til at våren vekker sexlysten

2 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!