Jo Cameron er et av to mennesker i verden med en ekstremt sjelden mutasjon som gjør at man praktisk talt ikke føler verken smerte, voldsom angst eller frykt.
Kan hjelpe kroppen med reparasjoner
Tilstanden ble ikke oppdaget før sent i livet hennes, da hun som 65-åring oppsøkte en lege som til sin store overraskelse kunne konstatere at den ene hoften hennes var så ødelagt og nedslitt at den for lengst burde ha gitt henne sterke smerter.
Da hun et år senere gjennomgikk en større operasjon i hånden, som er et områdene på kroppen med mest nerver, og takket nei til smertestillende medisiner, ble hun henvist til et team av forskere ved University College London, som jobber med å forstå biologien bak smerte og berøring.
I 2019 offentliggjorde de en studie i British Journal of Anaestesia der de forklarte hva som var årsaken til Camerons sjeldne tilstand: et gen forskerne kaller FAAH-OUT.
Alle mennesker har dette genet, men i Camerons tilfelle så forskerne en mutasjon som fjernet deler av det, noe som gjør at hun ikke føler smerte. Ifølge forskerne kan mutasjonen gjøre at kroppen hennes reparerer seg selv raskere, og at hun opplever mindre angst, men også at hun blir mer glemsk.
Nå har samme forskerteam igjen sett nærmere på mutasjonen.
«Skrur ned» smertegen
I den nye studien, som er utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Brain, ville forskerne forstå hvordan FAAH-OUT fungerer helt nede på molekylnivå.
Derfor gjennomførte de en rekke eksperimenter, blant annet med genredigeringsverktøyet CRISPR, som skulle etterligne mutasjonen og effekten den har på andre gener. De analyserte også hvilke gener som var aktive i forbindelse med smerte, humør og heling.
En av oppdagelsene var at mutasjonen i det såkalte FAAH-OUT-genet «skrur ned» FAAH-genet, noe som også har en betydning for molekylene som er forbundet med blant annet sårheling og humør.
«FAAH-OUT-genet er bare et lite hjørne av et stort kontinent som denne studien har begynt å kartlegge», forteller Andrei Okorokov, som er førsteforfatter på studien, i en pressemelding.
Han og resten av teamet håper at arbeidet med Jo Camerons sjeldne mutasjon og mekanismene rundt den en dag kan få betydning for smertebehandlingen av pasienter over hele verden.
«Den opprinnelige oppdagelsen av den genetiske roten til Jo Camerons unike egenskaper var et aha-øyeblikk og ekstremt spennende. Men de nye oppdagelsene er det som virkelig blir interessant», forteller professor James Cox, en av de andre forskerne som står bak studien, i en pressemelding.
«Ved å forstå nøyaktig hva som skjer på molekylnivå, kan vi begynne å forstå biologien som ligger bak. Og det åpner muligheter for legemiddeloppdagelser som en dag kan ha vidtrekkende gunstige virkninger for pasientene», forteller Cox.