Ungt blod ruller tilbake alderstegn

En injeksjon ungt blod i årene kan bli fremtidens svar på en ungdomseliksir. Det viser en ny studie fra USA, der eldre mus ble livet opp etter overføringer med menneskeblod.

Blod top

Det kan høres ut som manuskriptet fra en vampyrfilm, men det stemmer faktisk.

Amerikanske forskere har nettopp presentert resultatene av en studie som viser at ungt menneskeblod kan ha en foryngende effekt på eldre kropper. Det gjelder selv om kroppene ikke er menneskelige.

Spurter rundt i buret

I studien tok forskerne blodprøver fra en gruppe 18 år gamle deltakere og injiserte plasmaet i 12 måneder gamle mus, noe som er om lag 50 museår.

Gjennom tre uker mottok musene to injeksjoner i uken, noe som fikk dem til å spurte rundt i buret og vise tydelige tegn på bedre hukommelse og læringsevne.

Proteiner fører til celledød

Karoly Nikolich er hjerneforsker og har etablert selskapet Alkahest, som står bak studien. Han mener forklaringen på effekten ligger i proteinene.

I ungt blod finnes det flere proteiner som gjør vevet yngre. Men i takt med alderen forsvinner de og erstattes av skadelige molekyler.

– I aldrende plasma er det en stigning av antallet av inflammatoriske proteiner, som fører til celledød, sier Nikolich.

Bekrefter tidligere studie

Forskningen ble presentert ved en konferanse for hjerneforskere og er fortsatt ikke publisert.

Men det er ikke første gang denne effekten har havnet i rampelyset.

I 2014 fant en gruppe forskere fra Harvard ut av at injeksjoner med blod fra unge mus forbedret både fysiske og mentale evner hos eldre artsfeller.