Rødt lys kan gi skarpere syn

Forsøk viser at enkel behandling med langbølget rødt lys motvirker det svekkede synet som vanligvis følger med alderen. Ifølge forskerne er tre minutters lysbehandling om dagen nok.

Forsøk viser at enkel behandling med langbølget rødt lys motvirker det svekkede synet som vanligvis følger med alderen. Ifølge forskerne er tre minutters lysbehandling om dagen nok.

Alle celler i kroppen blir dårligere med alderen, og for øyets synsceller går det raskere enn for andre.

Men det finnes håp. Med enkel lysterapi kan vi forsinke prosessen og til og med snu utviklingen, viser et forsøk foretatt av forskere fra University College London i England.

Forskerne ba 24 personer i alderen fra 28 til 72 år på å se inn i rødt lys fra en lommelykt i tre minutter hver dag i to uker. Før og etter behandlingen ble personene utsatt for en test av fargesyn og nattsyn, altså evnen til å skjelne objekter i svak belysning.

Følg forsøket trinn for trinn

Resultatene viste at de personene som hadde rundet 40 år, hadde fått bedre syn etter behandlingen. Prøvene viste en positiv effekt på nattsynet, men enda mer på fargesynet, som ble forbedret med opptil 20 prosent.

Cellenes kraftverk brenner ut

Årsaken er at de to typene syn skapes av ulike celler i netthinnen. De såkalte tappene oppfatter farger, mens nattsynet leveres av stavene. Begge typer celler mister følsomhet med alderen, fordi kraftverkene, de såkalte mitokondriene, blir dårligere til å produsere energimolekylet ATP.

Det røde lyset fra en spesiell lommelykt kan gi nytt liv til synsceller som har blitt sløve hos mennesker over 40 år.

© UCL

Det langbølgede røde lyset absorberes av mitokondriene og øker energiproduksjonen, og effekten er størst hos tappene, fordi de er de mest energikrevende.

Advarsel: Bruk bare det riktige lyset!

I forsøket brukte forskerne små lommelykter som sender ut rødt lys med bølgelengden 670 nanometer. Ifølge forskerne kan lyktene produseres for om lag 140 kroner, så behandlingen kan bli tilgjengelig for alle. Men ikke prøv å lyse deg i øynene med lykter som ikke er beregnet til det – og slett ikke med laserpekere som kan skade øynene alvorlig.