Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Aldring

Hvorfor er det så mange menn som blir skallet?

Hvorfor er det normalt bare menn som mister håret, og stemmer det at skallete menn er spesielt virile?

Det er nok en myte at skallete menn er mer virile enn andre. Riktignok henger skallethet sammen med de mannlige kjønnshormonene, men det er ikke fordi de produserer mer testosteron enn andre at en del menn mister håret. Skallethet er arvelig, og genet som koder for tap av håret, går i arv fra mor til sønn. Genet er knyttet til kjønnskromosomene, nærmere bestemt til x-kromosomet. Alle mennesker er utstyrt med to kjønnskromosomer. Menn har et x-kromosom fra moren og et y-kromosom fra faren, mens kvinner har et x-kromosom fra hver av foreldrene. Hvis en kvinne får et x-kromosom med genet for skallethet, vil hun i de fleste tilfellene ha et ”friskt” gen på det andre x-kromosomet, og det hindrer at lidelsen slår ut. Menn som har genet for skallethet, har derimot ikke noe ekstra x-kromosom å falle tilbake på. Dette er riktignok ikke hele forklaringen på at skallethet er et utpreget mannlig fenomen. I tillegg til det spesielle genet forutsetter skallethet nemlig en viss mengde mannlige kjønnshormoner. Når guttene kommer i puberteten, begynner de å danne kjønnshormoner, fremfor alt testosteron, og de er nødvendige for å fullføre den oppgaven som genet koder for. Men det er stor forskjell på hvor fort hårsekkene visner og dør. Noen menn blir skallet i 20-årene, andre først som middelaldrende. Av en eller annen grunn er skallethet mest utbredt blant europeere, mens det er langt færre asiater og afrikanere som mister håret.

Les også:

Aldring

Forskerne er på sporet av udødelighet

27 minutter
Hjernen

Oppgrader din hjerne: Slik blir du bedre med tall

16 minutter
Aldring

Ny oppdagelse: Grått hår KAN FAKTISK gjenvinne fargen sin

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul