Det er molekylet NAD+ som sørger for å starte cellenes egen reparasjonsprosess og dermed utsette aldring. 

© Shutterstock

Harvard-forskere avslører ungdomskilden

Forskere har identifisert et molekyl som ikke bare utsetter aldring, men også ruller tilbake eksisterende alderstegn. De håper å utføre tester på mennesker allerede innen seks måneder.

28. mars 2017 av Nanna Vium

Forestill deg at du bare ved å ta en pille kan beskytte kroppen mot aldring, og i tillegg få rynker og grått hår til å forsvinne.

Det er tett på å bli til virkelighet takket være en studie utført av forskere fra blant annet Harvard Medical School i Boston.

De har identifisert et molekyl som gjør det mulig å rulle tilbake alderstegn i muse-DNA og samtidig beskytte mot framtidig aldring.

Molekyl reparerer celler

Molekylet heter NAD+, og det har vist seg å spille en helt spesiell rolle for hvordan cellene våre eldes. 

Når det er mye NAD+ i en celle, betyr det at et DNA-reparasjonsmiddel som heter PARP1 kan arbeide effektivt og dermed holde kroppen ung.

Det oppdaget forskerne ved å injisere en forløper til NAD+ i en gruppe eldre mus. Og det hadde en overraskende effekt.

Kan være på markedet om få år

– Etter bare en uke kunne vi ikke se forskjell på cellene til gamle og unge mus, sier David Sinclair, som er forskningsleder for studien.

Han og kollegene planlegger å gjennomføre en test på mennesker allerede før året er omme, og de håper å utvikle det til et legemiddel i løpet av noen få år. 

– Det er det nærmeste vi noen gang har vært et effektivt anti-aldringsstoff, som kanskje er tre til fem år fra å komme på markedet, sier han.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: