Forskere skrur tilbake alderstegn i flere organer

Vi er ett skritt nærmere en ungdomseliksir som kan skrelle flere år av kroppens alder. Forskere har klart å forynge cellene hos eldre mus takket være en helt spesiell behandling.

Dårlige hofter, vond rygg og en økt risiko for kreft og alzheimer.

Selv om de fleste drømmer om et langt liv, kan alderdommen også by på en lang rekke fysiske skavanker og problemer.

Men vi kan være et skritt nærmere en medisinsk metode som kan skrelle flere år av kroppens alder både sikkert og effektivt.

Amerikanske forskere har nemlig klart å forynge celler i gamle mus og gjøre musekroppene mye yngre – særlig i huden og nyrene.

Kjent cocktail forynger celler

I studien som ble utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet Nature i mars 2022, brukte forskerne en bestemt protein-cocktail kjent som Yamanaka-faktorene.

Proteingruppen er oppkalt etter den japanske stamcelleforskeren Shinya Yamanaka, som i 2012 mottok nobelprisen for å ha oppdaget at fire bestemte proteiner kan forvandle voksne celler til umodne celler som fortsatt ikke har spesialisert seg, såkalte stamceller.

Men de fire molekylene kan også virke som av en ungdomseliksir i mus hvis de brukes over en lengre periode, avslører studien.

Mikroskopi af en koloni af menneskeceller

Stamceller er en egen gruppe celler som er umodne og derfor kan gjøre seg om til hvilken som helst av de 200–300 spesialiserte cellene i kroppen vår, for eksempel hudceller. På bildet ser vi et mikroskopbilde av såkalte pluripotente stamceller.

© Wikimedia Commons

Stamceller er forvandlingens mestre

Stamceller er en egen gruppe celler som er umodne og derfor kan gjøre seg om til hvilken som helst av de 200–300 spesialiserte cellene i kroppen vår, for eksempel hudceller. På bildet ser vi et mikroskopbilde av såkalte pluripotente stamceller.

Den røde delen av bildet viser et av de fire proteinene kjent som Yamanaka-faktorene.

Middelaldrende mus begynte i behandling

Her delte forskerne musene i tre ulike grupper.

– En gruppe ble behandlet med molekylene i en måned da de var 25 måneder gamle, noe som svarer til rundt 80 menneskeår.
– En annen gruppe ble behandlet med molekylene da de var mellom 15 til 22 måneder gamle, noe som svarer til mellom 50 og 70 menneskeår.
– En tredje gruppe ble behandlet med molekylene fra de var 12 til 22 måneder, noe som svarer til mellom 35 og 70 menneskeår.

Behandling bekjemper kreft

Hos musene som bare mottok behandling i en måned, kunne forskerne ikke se noen forskjell.

Til gjengjeld hadde cellene til de musene som ble behandlet over lengre tid, blitt mye yngre. Særlig i nyrene og huden kunne forskerne måle hvordan de genene som vanligvis skaper inflammasjon, celledød og andre stressreaksjoner, var mindre aktive.

Huden ble faktisk flinkere til å reparere seg selv og lagde færre arr. Hjernen til musene holdt seg også ung sammenlignet med andre musehjerner. Og forskerne fant heller ingen tilfeller av kreft.

Selv om det vil ta lang tid før metoden kan overføres til mennesker, mener forskerne at oppdagelsen kan få avgjørende betydning i kampen mot aldersrelaterte sykdommer som for eksempel alzheimer.