Ældes lys hud mere end mørk

Eldes lys hud raskere enn mørk?

Personer med mørk hud ser yngre ut enn personer med lys hud. Det skyldes innholdet av melanin i huden, som er mye høyere blant personer med mørk hud.

8. juni 2016

Mørk hud eldes langsommere og holder rynkene på avstand.

Men mørk hud gir flere andre fordeler sammenlignet med hvit hud: Den mørkebrune hudfargen hos mennesker av afrikansk avstamming gir samme beskyttelse som en solkrem med faktor 13.

Til sammenligning er hvite europeere bare beskyttet med faktor 3.

Mørk hud er bedre rustet mot hudkreft

Mørk hud beskytter også bedre mot hudkreft – en sykdom som er ti ganger vanligere hos hvite enn hos personer med mørk hud.

Dette skyldes et økt innhold av melanin i huden. Dette stoffet kan legge seg som en beskyttende hinne over hudcellene våre.

Alle må passe på huden

? Livsstil: Selv om personer med mørk hud fra naturens side er utstyrt med solbeskyttelse (melanin) i huden, trenger de likevel UV-beskyttende solkrem, bare med lavere faktor. ? Aldring: Når solens stråler treffer huden, skades celler og bindevev. Skadene ses som rynker, riper og som fortykkelser i huden.

Hud og gener avgjør aldring

Det er ikke bare hudfargen som avgjør når de første rynkene kommer til syne. Genene spiller også en avgjørende rolle. Du kan lese mer i denne artikkelen:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: