Eldes lys hud raskere enn mørk?

Det kan se ut som om mennesker med mørk hud ikke eldes i samme grad som de med lys hud. Er det noe i det?

Moerk og lys hud.
© Lotte Fredslund & Shutterstock

Selv om genene dine og livsstilen din spiller en avgjørende rolle i hudens aldring, har hudfargen også en betydning for når de første rynkene kommer til syne.

Lys hud eldes raskere enn mørk hud, og det har særlig med pigmentet melanin å gjøre.

Melanin er med på å gi huden farge. Mennesker med lys hud produserer en begrenset mengde melanin, mens mennesker med mørk hud produserer mer melanin. Samtidig er melaninen av en tykkere og mørkere type som kalles eumelanin. Melaninen beskytter ved å absorbere solens stråler og gjøre om strålingen til harmløs varme.

Melanin-mengden i huden svarer faktisk til ulike styrker av solkrem. Mørk hud hos mennesker av afrikansk avstamming yter generelt den samme beskyttelsen som en solkrem med opp til faktor 13. Til sammenligning er den gjennomsnittlige hvite europeeren bare beskyttet med opp til en faktor tre.

Melanin er hudens egen solkrem

Produksjon

Melanin blir produsert av celler som kalles melanocytter som reaksjon på sollys. 

Effekt

Melanin gjør om 99,9 prosent av den ultrafiolette strålingen fra solen til ufarlig varme.

Mørk hud beskytter også bedre mot hudkreft enn lys hud – hudkreft ses ti ganger oftere hos hvite enn hos svarte mennesker.

En studie fra 2014 utført av cellebiologen Mel Greaves viste at albinoer i afrikanske land blir mye hardere rammet av hudkreft enn sine landsmenn med mørkere hud. Greaves mener på den bakgrunnen at hudkreft har påvirket evolusjonsprosessen, som har ført til utviklingen av mørk hud.

Teorien er at den gangen de tidlige menneskene for om lag 2 millioner år siden begynte å miste kroppsbehåringen, var mennesker med mørkere hud favorisert i det naturlige utvalget.