Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere: Stress gir faktisk grått hår

Skal du kjempe eller flykte? Det dilemmaet møter det såkalte sympatiske nervesystemet fra tid til annen. Og det er akkurat det spørsmålet som avgjør om du får grått hår av stress.

Shutterstock

Da USAs tidligere president Barack Obama ble valgt, var håret kullsvart. Da han gikk av åtte år senere, var håret gråsprengt – noen steder helt hvitt.

De vittige bemerkningene om hvordan presidentens stressende jobb hadde forvandlet frisyren, svirret på nettet. Men det er faktisk noe i det, viser ny forskning.

Stamcelleforskere fra Harvard University har i et forsøk ikke bare påvist at stress gir grått hår – de har også funnet forklaringen på hvordan det skjer.

Kamp-hormon er nøkkelen

Når vi er stresset, blir en del av det autonome nervesystemet – det sympatiske nervesystemet – aktivert.

Det gjør blant annet at vår såkalte kjemp-eller-flykt-respons, som øker kroppens kampberedskap, blir aktivert.

Hypofysen, som befinner seg inne i hjernen, sender et signal til binyrebarken om å produsere stresshormoner – inkludert stoffet noradrenalin.

Noradrenalin holder oss våkne, beredte og utholdende i pressede situasjoner. Men det er også nøkkelen til å forstå hvorfor frisyren falmer når vi utsettes for stress over tid.

Veien til grått hår

  1. Stamceller i de øvre hudlagene utvikler seg til melaninproduserende celler som kalles melanocytter. De vandrer ned i bunnen av hårsekken.

  2. Melanocyttene danner pigmenter som gir håret den karakteristiske fargen. Melanocyttene transporterer pigmentet inn i hårstrået.

  3. Med alderen begynner stamcellene å dø. Det dannes ikke lenger melanocytter til å farge håret, og håret blir grått.

  4. Hver hårsekk og hårtype har sitt eget forløp – ett hårstrå kan derfor godt bli grått flere år før et annet. Nesehår mister ofte fargen først – deretter hodehårene, skjegget, kroppshårene og til slutt øyenbrynene.

Når lageret er tomt, er festen over

Det viser seg at det oppkvikkende signalstoffet noradrenalin tærer hardt på håret.

Noradrenalin gjør nemlig at vi danner flere pigmentceller enn normalt. Pigmentceller gir håret vårt farge og blir skapt av såkalte melanocytter i hårsekkene.

Men det er begrensede mengder melanocytter i hårsekkene. Dessverre. Og når lageret er tomt, kommer det ikke mer pigment ut i håret.

Sorte mus på syntetisk chili

Ved å sprøyte inn en syntetisk utgave av det det aktive stoffet fra chili – capsaicin – i forsøksmus, stresset forskerne musene, som produserte noradrenalin.

Etter å ha fjernet musenes immunsystem, så forskerne hvordan musene reagerte på noradrenalinet, som nå hadde fritt spillerom. Musenes svarte pels ble flere steder helt hvit i løpet av ganske kort tid.

Studien fastslår dermed at noradrenalin gjør melanocyttstamceller raskere omdannes til pigmentceller når de blir utsatt for noradrenalin. Og at hår dermed blir grått og hvitt av stress.

Forskerne har altså forklart «hvordan» stress akselererer mengden av grått hår. Men gåten – «hvorfor» det skjer – er fortsatt ubesvart.

Les også:

Aldring

Hvorfor får man grått hår?

1 minutt
Aldring

Forskere: Grått hår kan faktisk gjenvinne fargen sin

4 minutter
Aldring

NERDESONEN: Aldring

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul