2. «Tycho Brahe døde av sprengt blære»
«Skynd deg på do så du ikke ender som Tycho Brahe.» Den danske astronomens plutselige død har i årenes løp blitt brukt som skrekkeksempel.
Men det er en myte at Tycho Brahe døde av en sprengt blære fordi han ventet for lenge med å gå på toalettet.
Hvis en person forsøker å knipe igjen til tross for smertene i blæren, vil nervesystemet til slutt overhøre ordren.
Blæren kan riktignok sprekke hos veldig berusede personer siden alkoholen kan sette ut alle normale kroppslige funksjoner – inkludert fornemmelsen av å måtte på do. Det skjer imidlertid ekstremt sjelden.
Hvis en blære sprekker, renner urinen ut i bukhulen. Det er smertefullt, men vanligvis ufarlig fordi legene i dag senere kan pumpe ut væsken og lappe skaden.
Ifølge den nyeste forskningen ser det ut til at Brahe døde av nyresvikt.
3. «Newton oppdaget tyngdekraften etter at han fikk et eple i hodet»
Du kjenner helt sikkert historien. At Isaac Newton fikk ideen til tyngdekraften da han filosoferte under et epletre og plutselig ble truffet av et eple i hodet.
Historien er til dels riktig.
For ifølge William Stukeleys biografi om Isaac Newton fra 1752 har Newton fortalt til Stukeley at det var et fallende eple som fikk ham til å fundere over hvorfor epler alltid faller vinkelrett på bakken.
Men en ting er at fallende epler har inspirert Newtons gravitasjonsteori. At eplet derimot har truffet Newton i hodet, er fri fantasi.
4. «Du kommer ikke alltid til å ha en kalkulator på deg»
Når matematikklæreren skulle forsvare bruken av utallige timer på gangetabeller, var forklaringen ofte at man jo ikke kunne forvente å ha en kalkulator på seg hele tiden.
Til matematikklærerens forsvar var oppfinnelsen av mobiltelefonen også vanskelig å forutsi.
5. «Du kan se Den kinesiske mur fra månen»
Med sin lengde på 6000 kilometer er Den kinesiske mur et imponerende byggverk som i dag – flere tusen år etter den ble bygd – fortsatt er forholdsvis intakt.
Men stor nok til at man kan se den fra verdensrommet med det blotte øye, er den ikke. Til det er muren for smal, og den går for mye i ett med terrenget.
Det bekrefter astronaut Chris Hadfield, som har tilbrakt flere måneder på Den internasjonale romstasjonen.