Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 myter om graviditet

Menn får også ammehjerne, og barn blir kresne allerede i magen. Vitenskapen zoomer inn på tiden der to celler smelter sammen til ett menneske.

YOUTUBE

1: Fostret kan smake maten mor spiser - SANT

© Shuttertsock

Når en gravid kvinne drikker et glass juice til frokost, kan fostret i livmoren kjenne de samme smakene ti minutter senere.

Under graviditeten sikrer morkaken at gunstige stoffer som oksygen og næring bringes videre til fostret, mens skadelige bakterier og virus blir stanset på veien.

Den gravides måltider blir brutt ned i tarmene, der blodet tar opp næringsstoffene.Når blodet når fram til livmoren, passerer smaksstoffene videre til fostervannet eller barnets blod.

Etter fire måneder har et foster reseptorer på tungen og kan derfor smake vannet rundt seg.

En rekke studier har for eksempel vist at gravide som drikker gulrotjuice, får barn som liker gulrøtter. Forskere mener at barnet venner seg til smaken i fosterstadiet.

2: Gravide blir glemsomme - SANT

© Shutterstock

Under graviditeten og i tiden etter fødselen kan kvinner bli både forvirrede og glemske. Slik lyder en kjent myte. Forskere har dokumentert at kvinner faktisk får noen lignende symptomer når de er gravide.

En internasjonal gruppe forskere har skannet hjernene til kvinner før, under og etter graviditeten. De la særlig vekt på å observere hjernens grå områder, der hjernecellenes kjerner ligger. Det er et slags kontrollsenter for resten av hjernen.

Forskerne kunne tydelig se at de grå områdene til flere av kvinnene skrumpet inn under graviditeten.

Hjernen til gravide endrer seg fem steder:

Hjernen til gravide endrer seg fem steder:

1 / 5

Blant annet ble hippocampus – hukommelsessenteret – mindre, noe som kan forklare hvorfor noen kvinner blir mer glemske i tiden etter fødselen.

Også andre områder skrumpet inn, blant annet de som er knyttet til sosiale evner og tilknytning til andre mennesker. Forskerne mener at de grå områdene krymper fordi hjernens hvite områder blir tilsvarende større.

I den såkalte hvite substansen passerer forbindelsene mellom hjernecellene, noe som antagelig effektiviserer den elektriske kommunikasjonen under graviditeten.

Det innebærer at kvinner som nylig har født, har hjerner som er optimert til å knytte seg til avkommet og ta seg av barnets behov.

3: Bare kvinner blir hormonelle - USANT

© Shutterstock

Kvinner er ikke alene om å gjennomgå en hormonell berg-og-dal-bane-tur når to blir til tre. For mannens hormonnivåer svinger også.

En gruppe kanadiske forskere målte mengden av hormonet prolaktin hos 21 menn to uker før fødselen, to uker etter fødselen og to måneder etter fødselen. Samtidig ba de fedrene om å svare på spørsmål som viste hvor mye de bekymret seg for barnet.

Fors kerne registrerte en klar stigning i mengden av prolaktin før og etter fødselen. Prolaktin blir dannet i et område av hjernen som kalles hypofysen, som blant annet styrer sosial kompetanse.

© Laguna Design/Science Photo Library

Ammehormon økes mest hos erfarne fedre

Forskerne målte mengden av prolaktin hos førstegangsfedre og de mer erfarne. Stigningen var størst hos erfarne fedre – kanskje fordi de vet at barn krever omsorg.

Hos kvinner regulerer hormonet melkeproduksjonen, mens det ifølge forskerne antagelig gjør menn mer beskyttende og styrker båndet til barnet.

4: Alkohol skader barnet - SANT

© Shutterstock

Gravide kvinner påvirkes av hormoner. Det vet de fleste. Men en graviditet påvirker også hjernen til fedrene.

Gravide bør lytte til legens råd om å unngå alkohol. Fostre er ikke i stand til å bryte ned denne giften, og inntak av alkohol kan få fatale konsekvenser for utviklingen.

Alkohol er en gift, og når du drikker et glass vin, går flere enzymer derfor straks i gang med å bryte den ned. De spesielle enzymene er fortsatt ikke utviklet hos fostret. Når en gravid inntar alkohol, går det over i blodet og beveger seg med det til morkaken.

Siden alkohol er et veldig lite molekyl, blir det ikke stanset av filteret i morkaken, men kan i stedet vandre fritt over i fostervannet eller fostrets blodkar. De enzymene som forbrenner alkohol i den voksne kroppen, er fortsatt ikke utviklet hos fostret.

Slik påvirker alkohol fosterets hjerne

Derfor vil alkoholen hope seg opp i barnets blod eller fostervannet i lengre tid enn hos voksne, og den giftige effekten blir større. Fostrets nervesystem er særlig utsatt, siden nervecellenes evne til blant annet å dele seg blir hemmet.

Hvis fostret har alkohol i kroppen lenge og i store mengder, kan barnet fødes med en mindre hjerne, såkalt føtalt alkoholsyndrom.

5: Foreldre kan påvirke barnets kjønn - USANT

© Shutterstock

For 30 år siden lanserte den amerikanske legen Landrum Shettles teorien om at tidspunktet for samleiet er avgjørende for barnets kjønn. Men det er helt feil. Mannens sædceller inneholder enten et Y-kromosom eller et X-kromosom.

Kombinert med eggets X-kromosom blir barnet en gutt hvis sædcellen inneholder et Y-kromosom, mens en sædcelle med et X-kromosom blir en jente. Teorien til Shettles er at sædceller med et Y-kromosom er raskere.

Et par som har samleie rett før eggløsning, ville derfor få en gutt. Omvendt kan sædceller med et X-kromosom overleve lenger i livmoren. Et samleie 3-4 dager før eggløsning skulle ifølge teorien resultere i en jente.

I de siste årene har flere studier avvist at samleietidspunktet kan påvirke barnets kjønn.

Til gjengjeld har forskere fra Mount Sinai Hospital i den kanadiske byen Toronto fulgt 1411 gravide kvinner, og resultatene tyder på at kvinner med høyt blodtrykk oftere får gutter.

Forskerne kjenner fortsatt ikke de spesifikke mekanismene bak sammenhengen, som må undersøkes.

Les også:

Medisinsk teknologi

Ny teknologi sorterer sædceller etter kjønn

2 minutter
Kroppen

Mor og barn deler celler under graviditeten

3 minutter
Psykologi

Forskerne har funnet oppskriften på en seriemorder

15 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul