© Henning Dalhoff & Shutterstock

3 ukjente organer du bør elske

Glem hjernen og hjertet! I kroppens mylder av organer gjemmer det seg uunnværlige arbeidshester som sikrer din nattesøvn og holder fast i tarmene dine. Møt tre av kroppens sanne helter.

12. april 2018 av Rikke Jeppesen

1. Brisselen styrer immunforsvaret

Et hvitt blodlegeme jakter på en bakterie. 

Organet er ikke større enn en fyrstikkeske, men uten den ville selv små infeksjoner drepe deg.

Immunforsvaret består primært av hvite blodceller som beskytter mot for eksempel bakterier og virus. Men når nye hvite blodlegemer dannes i beinmargen, mangler de trening, så de vil også angripe friske celler.

Derfor må alle nye hvite blodlegemer gjennom brisselen før de får lov til å patruljere i kroppen. Her foregår et beinhardt utvalg, der bare en av hundre blodlegemer får lov å bli sendt ut i kroppen. Resten bli drept.

2. Krøset temmer tarmene

I fjor oppdaget irske forskere et helt nytt organ: krøset.

Tarmkrøset er en fettholdig hinne som  holder tarmene dine på plass, slik at tykktarmen ligger riktig i forhold til tynntarmen selv om du står på hodet.

Dessuten samler tarmkrøset hundrevis av fine blodårer som snor seg rundt tarmene og sørger for at livsviktige næringsstoffer kan bli utvekslet mellom tarmene og blodet.

Forskere håper at oppdagelsen kan bidra til å oppklare årsaken til en rekke tarmsykdommer som for eksempel Chrohns sykdom. 

3. Konglekjertelen luller deg i søvn

Døgnrytmen styres av et organ på størrelse med en ert, som ligger midt inne i hjernen. Den såkalte konglekjertelen måler hvor lyst det er omkring deg via nerveforbindelser til øyets netthinne.

Når mørket faller på, skrur kjertelen opp produksjonen av hormonet melatonin, som blant annet gjør deg sløv og demper appetitten din.

HVA ER ET ORGAN?

Forskerne utnevner en struktur i kroppen som et organ hvis to kriterier er oppfylt: 

  • Strukturen er en sammenhengende enhet. 
  • Vevet har minst én viktig funksjon i kroppen. 

Forstå ditt viktigste organ

Vil du vite hvorfor du - og hjernen din - kan bli avhengig av stoffer som nikotin, kokain og alkohol? Illustrert Vitenskap forklarer hvordan forskere har funnet en bryter, dypt inne i hjernecellene, som kan brukes til å skru av misbruk. 

Og hvis du bestiller et abonnement akkurat nå, får du med deg et godt tilbud: To utgaver av Illustrert Vitenskap og et sett lekre trådløse hodetelefoner for bare 59,50 kroner

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: