Et hvitt blodlegeme jakter på en bakterie.
Organet er ikke større enn en fyrstikkeske, men uten den ville selv små infeksjoner drepe deg.
Immunforsvaret består primært av hvite blodceller som beskytter mot for eksempel bakterier og virus. Men når nye hvite blodlegemer dannes i beinmargen, mangler de trening, så de vil også angripe friske celler.
Derfor må alle nye hvite blodlegemer gjennom brisselen før de får lov til å patruljere i kroppen. Her foregår et beinhardt utvalg, der bare en av hundre blodlegemer får lov å bli sendt ut i kroppen. Resten bli drept.
I fjor oppdaget irske forskere et helt nytt organ: krøset.
Tarmkrøset er en fettholdig hinne som holder tarmene dine på plass, slik at tykktarmen ligger riktig i forhold til tynntarmen selv om du står på hodet.
Dessuten samler tarmkrøset hundrevis av fine blodårer som snor seg rundt tarmene og sørger for at livsviktige næringsstoffer kan bli utvekslet mellom tarmene og blodet.
Forskere håper at oppdagelsen kan bidra til å oppklare årsaken til en rekke tarmsykdommer som for eksempel Chrohns sykdom.
3. Konglekjertelen luller deg i søvn
Døgnrytmen styres av et organ på størrelse med en ert, som ligger midt inne i hjernen. Den såkalte konglekjertelen måler hvor lyst det er omkring deg via nerveforbindelser til øyets netthinne.
Når mørket faller på, skrur kjertelen opp produksjonen av hormonet melatonin, som blant annet gjør deg sløv og demper appetitten din.