Hals ar transplantation

Vitenskapens største kontroverser: Italiensk lege vil transplantere et hode

En italiensk kirurg skapte i 2015 overskrifter da han erklærte at han ville transplantere et menneskehode til en annen kropp. Men hva skjedde med prosjektet? Vi har fulgt opp historien.

En italiensk kirurg skapte i 2015 overskrifter da han erklærte at han ville transplantere et menneskehode til en annen kropp. Men hva skjedde med prosjektet? Vi har fulgt opp historien.

AGF EDITORIAL/SIPA/Scanpix

Den italienske kirurgen Sergio Canavero har en visjon. Han vil skape historie.

Han ser for seg et operasjonsrom – fylt til randen med kirurger og sykepleiere. Midt i rommet ligger to livløse personer. Den ene mangler hodet sitt.

Med en ekstremt tynn kniv skjærer Canavero hodet av den andre pasienten og flytter det forsiktig over på sidemannens hodeløse kropp.

Sergio Canavero neurokirurg

Sergio Canavero jobbet i 22 år som nevrokirurg ved universitetssykehuset i Torino i Italia. Allerede i 1982 begynte han å jobbe med ideen om en hodetransplantasjon.

© Getty Images

De følsomme nerveendene blir forbundet med et spesielt lim som skal gjøre hodet og den nye kroppen i stand til å fungere sammen.

Pasienten blir kjørt til en intensivavdeling og lagt i kunstig koma. Tre-fire uker senere våkner han. Et liv med en helt ny kropp venter ham.

Canaveros plan lyder som en scene fra historien om Frankenstein, men han mener det helt alvorlig. Han vil være det første i verden til å transplantere et menneskes hode over på et annet menneskes kropp.

Visjonen holdt på å bli realisert i 2015 – men situasjonen utviklet seg ikke som legen hadde planlagt.

Kritikken hagler

I 2015 innviet Canavero verden i prosjektet sitt på en legekonferanse i Maryland i USA, og han hadde allerede funnet den mannen som skulle levere hodet til den banebrytende operasjonen: den 30 år gamle russiske IT-eksperten Verlerij Spiridonov.

Russeren lider av den uhelbredelige lidelsen Werdnig-Hoffmanns sykdom, som sakte lammer kroppen hans. Den vil til syvende og sist lamme pustemusklene hans og kvele ham. Derfor så Spiridonov Canaveros prosjekt som sin eneste utvei.

Ved å få flyttet hodet sitt over på en person som var hjernedød, men med en frisk kropp, kunne Spiridonov kanskje få et langt og normalt liv.

Valery Spiridonov

Verlerij Spiridonov lider av Werdnig-Hoffmanns sykdom. Lidelsen viser seg allerede i 0-6-måneders-alderen, og bare noen få overlever til de er voksne.

© Maxim Zmeyev/Reuters/Alamy Stock Photo

På konferansen fortalte Canavero at han regnet med at operasjonen kunne finne sted i løpet av to år. I mellomtiden ville han finpusse metoden sin på forsøksdyr.

Italienerens utspill skapte ramaskrik verden over. Forskere kritiserte planen for å være både vanvittig rent vitenskapelig og dypt uetisk. Mange innvendte at nervene i ryggmargen kunne bli permanent skadet, og at pasienten ville bli lam eller miste livet.

Men Canavero avfeide kritikken.

Kirurg drar til Kina

Sergio Canavero planla å utføre sin kontroversielle operasjon i 2017. Men så mistet han jobben på universitetssykehuset i Torino – og han hadde problemer med å få økonomisk støtte til prosjektet fra institusjoner i Europa og USA.

Hvis planen hans skulle lykkes, måtte han søke nye veier. Derfor kontaktet han den kinesiske kirurgen Xiaoping Ren, som forsket på transplantasjoner ved Harbin Medical University i Kina. Her ble Canavero tilknyttet som professor, og han innledet et forskningsmessig partnerskap med Ren.

Tidslinje: Kirurg utfører forsøk på døde

Juni 2013

Sergio Canavero utgir en vitenskapelig artikkel som beskriver hvordan en hodetransplantasjon kunne gjennomføres. I 2015 er han klar med en mer detaljert plan.

Juni 2015

På en konferanse for nevro- og ortopedkirurger legger Canavero fram planen sin. Forsøkspersonen hans, Verlerij Spiridonov, er også til stede.

November 2017

I en vitenskapelig artikkel beskriver Canavero og kolleger hvordan de har skåret hodet av et menneskes lik og festet det til den hodeløse kroppen til et annet lik.

Desember 2018

Canaveros forsøksperson, Verlerij Spiridonov, hopper av prosjektet fordi han har stiftet familie. Han ønsker Canavero lykke til med det videre arbeidet.

Mai 2021

Canavero mangler en forsøksperson, men fortsetter forskningen sin. I 2021 utgir han for eksempel en artikkel som beskriver en metode til å reparere skadde ryggmargsnerver.

I 2016 kunne Canavero erklære at han og teamet hans hadde utført en hodetransplantasjon. Den var imidlertid utført på aper, og forskerne hadde ikke gjort noe forsøk på å forbinde det transplanterte hodets ryggmarg med kroppen – et helt avgjørende trinn hvis hodet skal kunne styre kroppen.

Apehodet kom imidlertid aldri til bevissthet før dyret ble avlivet av etiske hensyn.

I 2017 gikk Canavero et skritt videre. Italieneren erklærte nå at han med stor suksess hadde utført operasjonen på mennesker. Ved nærmere ettersyn viste forsøkspersonene seg imidlertid å være to lik.

Likevel følte Canavero seg klar til å gå videre med prosjektet.

Hovedperson hopper av

Året 2017 gikk uten at Canavero fikk gjennomført operasjonen sin. Men nå sto operasjonen for døren, lovet kirurgen.

I 2018 fikk Canavero problemer fra uventet hold. Forsøkspersonen hans, Verlerij Spiridonov, hoppet plutselig av. Spiridonov fortalte at han hadde fått kjæreste og barn og nå ville utnytte sine siste år sammen med familien.

Om Spiridonovs historie er sann, eller om han hoppet av andre årsaker, er uklart, men uansett sto Canavero nå uten hovedpersonen sin.

Heller ikke det var nok til å slå ham ut. Og han hevder nå at det eneste som står i veien for en vellykket hodetransplantasjon, er forskernes mistro overfor prosjektet.

Motstanderne mener til gjengjeld at Canavero blåser opp forskningsresultatene sine uten å kunne bevise sine oppsiktsvekkende påstander.

Ifølge Canavero bunner mistroen i at kritikerne ikke forstår hvor viktig arbeidet er. Målet for forskningen hans har alltid vært å hjelpe og forlenge livet for uhelbredelig syke mennesker. Og det målet har ikke endret seg.

Så Canavero fortsetter forskningen sin – og hans kontroversielle planer ligger fast.