Shutterstock
«Alle bør ha mulighet for å få barn», uttaler forskeren som står bak studien, Antonia Christodoulaki fra Universitetet i Ghent i Belgia.

«Tre foreldre-teknikk» kan gjøre det lettere for transkjønnede menn å få barn

Ved å kombinere to metoder for kunstig befruktning kan transkjønnede menn bli gravide uten bruk av kvinnelige kjønnshormoner.

Det kan være svært ubehagelig å måtte innta det kvinnelige kjønnshormonet, østrogen, som fertilitetsbehandling hvis man føler seg som en mann.

Kjønnshormonet østrogen påvirker nemlig kroppen i en hormonellt sett kvinnelig retning, og det er ikke akkurat ønskelig for personer som identifiserer seg som menn.

Men en ny kombinasjon av to metoder innen kunstig befruktning kan hjelpe transkjønnede menn med å bli gravide uten at de må innta hormontilskudd som østrogen i prosessen.

Transkjønnede menn slipper kvinnelig kjønnshormon

Første skritt i fertilitetsbehandlingen er å operere ut en del av eggstokkene fra en transkjønnet mann og modne eggene fra eggstokken i et laboratorium.

Dermed slipper transkjønnede menn som vil ha et barn som biologisk sett er sitt eget, for å få hormoner som ofte består av en østrogenkur.

Østrogenkuren gjør det lettere for eggene å bli modne i kroppen. Men ved å ta ut en del av eggstokkene og modne eggene i et laboratorium, kan transkjønnede menn unngå å påvirke kroppene sine hormonellt i en kvinnelig retning.

I forsøket, som ble gjennomført av Antonia Christodoulaki ved universitetet i Gent i Belgia, tok forskeren ut egg fra eggstokker som hadde blitt donert av 14 transkjønnede menn mellom 18 og 24 som hadde inntatt det mannlige kjønnshormonet testosteron i gjennomsnittlig 26 måneder.

Som kontrollgruppe undersøkte Christodoulaki egg som også hadde tatt ut fra utopererte eggstokker og modnet i laboratoriet, fra 14 ciskjønnede kvinner.

Da eggene var modne, ble de befruktet med sædceller, men etter fem dager, da eggene var klare å bli satt inn i en livmor, var bare 2 prosent av de befruktede eggene fra transkjønnede menn i live, mens tallet lå på 25 prosent for de eggene fra ciskjønnede kvinner.

Det fikk Christodoulaki til å undersøke hvor i prosessen problemene oppsto for eggene fra de transkjønnede mennene.

Hun fant ut at cellekjernen i egget som inneholder DNA-et, klarte seg fint, men at det var annerledes for det såkalte cytoplasmaet – den massen som ligger innenfor eggets membran, bortsett fra cellekjernen.

Eggenes overlevelsesrate steg fra 2 til 20 prosent

Ved å ta ut cellekjernen fra et egg fra en transkjønnet mann og sette den inn i et egg fra en ciskjønnet kvinne steg suksessraten fra 2 prosent til 20 prosent fem dager etter befruktning.

De to ulike inngrepene – å modne egg fra en eggstokk som er operert ut, og å sette inn en ny cellekjerne fra et egg til et annet – er velkjente. Men fram til de første menneskene som kommer til verden på grunn av behandlingen har vokst opp, fraråder eksperter å tilby behandlingen på fertilitetsklinikker til den brede befolkningen.