Shutterstock

Tarmbakterier produserer for mye alkohol

En spesiell bakterie kan forvandle tarmen til et mikrobryggeri og samtidig være årsak til en av verdens mest utbredte leversykdommer. Det er konklusjonen etter et sjeldent medisinsk tilfelle der en pasient var tungt beruset over lang tid uten å ha inntatt alkohol.

En spesiell stamme av en kjent tarmbakterie kan være skyld i alvorlig leversykdom, viser nye studier.

Forskere fra Capital Institute of Pediatrics i Kina oppdaget den farlige bakterien hos en pasient som led av den veldig sjeldne tilstanden ABS.

Bokstavene står for auto-brewery syndrome, noe som betyr at tarmsystemet produserer alkohol, og hos pasienten skjedde det i et omfang som gjorde ham sterk beruset uten at han drakk noe som helst alkoholholdig.

Bakterie forvandlet tarmen til et bryggeri

Forskerne hadde mistanke om at tilstanden skyldtes en infeksjon med gjærceller, men da de undersøkte pasientens tarmflora, fant de ikke spor av gjær.

Til gjengjeld fant de en spesiell variant av bakterien Klebsiella pneumoniae, som kunne produsere 4–6 ganger mer alkohol enn den varianten som normalt finnes i tarmfloraen.

Bakterien Klebsiella pneumoniae kan produsere så mye alkohol i tarmen at leveren blir skadet.

© Eye of Science/SPL

I tillegg til å bli beruset av bakterien led pasienten av alvorlig betennelse og fett i leveren.

Forskerne fant deretter fram til flere pasienter med de samme symptomene og undersøkte bakterien de hadde i tarmene.

Kan være årsak til utbredt leversykdom

Det viste seg at hele 60 prosent hadde varianter av bakterien som produserte mer alkohol enn normalt.

I senere forsøk med mus som fikk tilført den farlige bakterien, kunne forskerne se at de utviklet akkurat de samme følgesykdommene som pasientene.

Fettlever er den mest utbredte leversykdommen i verden, og den nye oppdagelsen viser at årsaken i noen tilfeller ligger i tarmfloraen.

Det åpner muligheter for å behandle lidelsen med målrettet antibiotika.