Det skyldes særlig to ting: For det første har mu-varianten evnen til å ta over ledelsen fra andre varianter. Det har vist seg i Colombia, der den nå står for 39 prosent av alle smittetilfeller, og i Ecuador, der den allerede står for 13 prosent.
For det andre har WHO mistanke om at mu-varianten kan snike seg forbi forsvarsverkene som vaksinene gir oss. Mu-varianten inneholder en kombinasjon av mutasjoner som gjør forskerne bekymret for at den, akkurat som den såkalte betavarianten, påvirkes mindre av vaksinene.
Det gjelder særlig den typen vaksiner som bygger på såkalt budbringer-RNA.
De fungerer ved at spesialkonstruert budbringer-RNA lurer cellene våre til å produsere proteiner som ligner på dem som finnes på overflaten av viruspartiklene. Det får deretter immunforsvaret vårt til å produsere antistoffer mot proteinene slik at det er forberedt hvis vi blir smittet av viruset.
Vaksinen fra Pfizer-BioNTech og Moderna-vaksinen virker på denne måten.
WHO understreker at det kreves ytterligere forskning for å fastslå om mu-varianten er mer motstandsdyktig overfor vaksinene enn andre varianter.
Inntil videre har det bare vært mindre utbrudd av mu-varianten i Europa, men det er konstatert smittetilfeller av den i mange land, blant annet Danmark, Finland, Nederland, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Italia, Spania og Portugal.