Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

WHO anbefaler ansiktsmasker mot koronavirus

Avstand og munnbind virker, konkluderer en ny stor studie. Konklusjonen får WHO til å skifte kurs og anbefale ansiktsmasker på offentlige steder.

Shutterstock

I flere måneder har diskusjonen om munnbind mot koronavirus bølget fram og tilbake. Noen land har rådet til eller påkrevd bruken av ansiktsmaskene, andre har ikke det.

Nå går Verdens helseorganisasjon inn i debatten, og oppfordrer folk til å bruke ansiktsmaske på offentlige steder der det er vanskelig å holde avstand, for eksempel butikker og offentlig transport.

Endringen i WHOs anbefalte retningslinjer kommer i kjølvannet av en ny metaanalyse som demonstrerer en merkbar effekt av munnbind, men også bekrefter virkningen av andre forholdsregler.

Masker reduserer både risiko for å smitte og bli smittet

Analysen er offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet og samler opp i 172 studier som har målt effekten av de hyppigste tiltakene mot viruset. Konklusjonen er at tiltakene virker, og at fysisk avstand og masker faktisk reduserer faren for smittespredning.

Dessuten konkluderer forskerne at masker både reduserer spredningen av viruspartikler fra smittede og reduserer risikoen for å bli smittet for friske.

Maskene i den beste kvaliteten – de såkalte FFP3-maskene – reduserer smitterisikoen med opptil 96 prosent. Andre masker reduserer risikoen med 67 prosent, og selv hjemmelagede masker av minimum tre lag tekstiler kan beskytte mot smitte.

© Shutterstock

Kan man klippe sin egen maske av en støvsugerpose?

De beste støvsugerposene og -filtrene lever opp til den såkalte HEPA-standarden. De brukes blant annet av allergikere og fanger opp minst 99,95 prosent av alle partikler med en diameter ned til 300 nanometer.

Dermed svarer de til masker med FFP3-merking.

Før man klipper sin egen maske av en HEPA-merkede støvsugerposer, bør man imidlertid vurdere hvordan man får den til å slutte helt tett til ansiktet. Gjør den ikke det, har den ingen effekt.

På sykehusenes infeksjonsavdelinger brukes HEPA-filtre til å rense luft. Her har de en kraftig ultrafiolett lampe som ødelegger virus og bakterier. Det gir en samlet effektivitetsgrad på 99,995 prosent.

De europeiske standardene for filtre – FFP – er basert på evnen til å stoppe partikler med en diameter på 300 nanometer eller større.

  • FFP1 stopper minst 80 prosent.
  • FFP2 stopper minst 94 prosent.
  • FFP3 stopper minst 99,95 prosent.

Maskene bør brukes i avgrensede områder med mange mennesker, som på offentlig transport og i butikker.

Dessuten viser studien at:

  • Risikoen for å bli smittet på en meters avstand er omkring tre prosent. Under en meter stiger risikoen til 13 prosent. Desto større avstand, desto lavere risiko.
  • Risikoen for at helsepersonell med visir blir smittet, er seks prosent, sammenlignet med 16 prosent uten.

Munnbind må ikke bli sovepute

WHO har tidligere, på grunn av mangel på bevis på at maskene virker, fryktet at de ville skape en falsk trygghet som får folk til å slakke av på de andre retningslinjene.

Den frykten eksisterer fortsatt, understreket WHOs generaldirektør Tedros Ghebreyesus på en pressekonferanse der han derfor samtidig oppfordret folk til å fortsatt opprettholde god håndhygiene og tilstrekkelig avstand.

Dessuten bør utsatte befolkningsgrupper ha spesiell fokus på å bruke munnbind i offentligheten.

Se WHOs generaldirektør Tedros Ghebreyesus anbefale munnbind:

Les også:

coronavirus
Sykdommer

Koronavirus-oppdatering: Få overblikket her

100 minutter
Mundbind-coronavirus
Sykdommer

Forsøk viser: Stoffmunnbind beskytter kun i begrenset omfang

12 minutter
Sykdommer

Fire pasienter rammet to ganger: Derfor smitter koronavirus igjen

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul