Virus rammer menn hardest

Virus rammer menn hardest – fordi de er minst nyttige

Ved mange infeksjoner rammes menn hardere enn kvinner. Den kan være fordi kvinner er langt bedre verter for bakterier og virus enn menn.

En ting er manneinfluensa – noen annet er en lang rekke andre sykdommer som er farligere og mer dødbringende for menn.

Menn som har tuberkulose, har 1,5 ganger større risiko for å dø av sykdommen enn kvinner. Og menn har 5 ganger større risiko for å utvikle kreft hvis de blir smittet med HPV.

Kvinner er førstevalg

Nå mener en gruppe forskere fra University of London at de har funnet ut hvorfor:

Kvinner er mer verdifulle verter for såkalte patogener – bakterier, virus og andre organismer som gjør oss syke – og derfor holder de dem lenger i live enn menn.

Sykdom er ikke målet i seg selv for patogener. Det er derimot en fordel for dem hvis verten holder seg i live slik at det kan formere seg raskt og spre seg fra vert til vert.

Kvinner smitter bedre

Menn har én mulighet til å overføre smitte: kontakt med andre.

Men kvinner har flere muligheter: De kan spre sykdommen gjennom kontakt med andre – som for eksempel sex eller nysing – men også smitte gjennom graviditet, fødsel eller amming.

Forskerne har sett nærmere på viruset HTLV-1, som kan utvikle seg til en form for leukemi, ATL. Det finnes både i Japan og Karibia, og i Japan har menn 3,5 ganger større risiko enn kvinner for å utvikle ATL. I Karibia utvikler like mange menn og kvinner sykdommen.

ALT smitter fra mor til barn, og forskerne mener viruset er spesielt interessert i å holde de japanske kvinnene i live lenger fordi de i høyere grad ammer sine barn – og i lengre tid.