En ting er manneinfluensa – noen annet er en lang rekke andre sykdommer som er farligere og mer dødbringende for menn.
Menn som har tuberkulose, har 1,5 ganger større risiko for å dø av sykdommen enn kvinner. Og menn har 5 ganger større risiko for å utvikle kreft hvis de blir smittet med HPV.
Kvinner er førstevalg
Nå mener en gruppe forskere fra University of London at de har funnet ut hvorfor:
Kvinner er mer verdifulle verter for såkalte patogener – bakterier, virus og andre organismer som gjør oss syke – og derfor holder de dem lenger i live enn menn.
Sykdom er ikke målet i seg selv for patogener. Det er derimot en fordel for dem hvis verten holder seg i live slik at det kan formere seg raskt og spre seg fra vert til vert.
Kvinner smitter bedre
Menn har én mulighet til å overføre smitte: kontakt med andre.
Men kvinner har flere muligheter: De kan spre sykdommen gjennom kontakt med andre – som for eksempel sex eller nysing – men også smitte gjennom graviditet, fødsel eller amming.
Forskerne har sett nærmere på viruset HTLV-1, som kan utvikle seg til en form for leukemi, ATL. Det finnes både i Japan og Karibia, og i Japan har menn 3,5 ganger større risiko enn kvinner for å utvikle ATL. I Karibia utvikler like mange menn og kvinner sykdommen.
ALT smitter fra mor til barn, og forskerne mener viruset er spesielt interessert i å holde de japanske kvinnene i live lenger fordi de i høyere grad ammer sine barn – og i lengre tid.