© Shutterstock

Vin 3-4 ganger i uka kutter risikoen for diabetes

Det er bedre å drikke litt alkohol enn å være helt avholdende hvis du vil unngå type 2-diabetes, viser en stor ny studie. Og heller vin enn øl og sprit.

28. juli 2017 av Berit Viuf

Det er bare å ta seg et glass vin til maten. Et moderat forbruk av alkohol er nemlig slett ikke så dumt hvis du unngå å utvikle diabetes, viser ny dansk forskning.

Å fordele alkoholforbruket over uken ser ut til å være bedre enn å være avholdende i hverdagen og så drikke mer en gang om uka.

Drikkeatferd undersøkt

I studien svarte 70.551 ikke-diabetikere på et spørreskjema om drikkevanene sine. 5 år senere gikk forskerne gjennom det nasjonale diabetesregisteret og talte opp hvor mange som hadde fått konstatert diabetes i perioden.

Personenes drikkeadferd ble sammenlignet med den gruppen som ikke hadde fått diabetes.

For å unngå at andre parametre hadde innflytelse på resultatet, justerte forskerne tallene for en rekke faktorer som alder, kjønn, BMI, utdannelse, røyking, kosthold, fysisk aktivitet, høyt blodtrykk og arvelighet.

Bedre å fordele forbruket

Resultatene viste at menn som drakk 14 enheter i uken, hadde 43 prosent mindre risiko for å utvikle diabetes enn avholdsfolk. Kvinner som drakk 9 enheter i uken, hadde en 53 prosent lavere risiko enn de som ikke drakk noe.

Det viste seg samtidig at den laveste risikoen for diabetes var når forsøkspersonene fordelte alkoholen ut på 3-4 dager snarere enn å drikke en gang i uka.

Studiene viste også en tydelig fordel av å ha vin i glasset i stedet for brennevin. 

Forskernes mener at det er fordi de naturlige stoffene i særlig rødvin, polyfenoler, bidrar til kontrollen av blodsukkeret.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: