Vin 3-4 ganger i uka kutter risikoen for diabetes

Det er bedre å drikke litt alkohol enn å være helt avholdende hvis du vil unngå type 2-diabetes, viser en stor ny studie. Og heller vin enn øl og sprit.

© Shutterstock

Det er bare å ta seg et glass vin til maten. Et moderat forbruk av alkohol er nemlig slett ikke så dumt hvis du unngå å utvikle diabetes, viser ny dansk forskning.

Å fordele alkoholforbruket over uken ser ut til å være bedre enn å være avholdende i hverdagen og så drikke mer en gang om uka.

Drikkeatferd undersøkt

I studien svarte 70.551 ikke-diabetikere på et spørreskjema om drikkevanene sine. 5 år senere gikk forskerne gjennom det nasjonale diabetesregisteret og talte opp hvor mange som hadde fått konstatert diabetes i perioden.

Personenes drikkeadferd ble sammenlignet med den gruppen som ikke hadde fått diabetes.

For å unngå at andre parametre hadde innflytelse på resultatet, justerte forskerne tallene for en rekke faktorer som alder, kjønn, BMI, utdannelse, røyking, kosthold, fysisk aktivitet, høyt blodtrykk og arvelighet.

Bedre å fordele forbruket

Resultatene viste at menn som drakk 14 enheter i uken, hadde 43 prosent mindre risiko for å utvikle diabetes enn avholdsfolk. Kvinner som drakk 9 enheter i uken, hadde en 53 prosent lavere risiko enn de som ikke drakk noe.

Det viste seg samtidig at den laveste risikoen for diabetes var når forsøkspersonene fordelte alkoholen ut på 3-4 dager snarere enn å drikke en gang i uka.

Studiene viste også en tydelig fordel av å ha vin i glasset i stedet for brennevin.

Forskernes mener at det er fordi de naturlige stoffene i særlig rødvin, polyfenoler, bidrar til kontrollen av blodsukkeret.