Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Medisin - Sykdommer

Vin 3-4 ganger i uka kutter risikoen for diabetes

Det er bedre å drikke litt alkohol enn å være helt avholdende hvis du vil unngå type 2-diabetes, viser en stor ny studie. Og heller vin enn øl og sprit.

Det er bare å ta seg et glass vin til maten. Et moderat forbruk av alkohol er nemlig slett ikke så dumt hvis du unngå å utvikle diabetes, viser ny dansk forskning.

Å fordele alkoholforbruket over uken ser ut til å være bedre enn å være avholdende i hverdagen og så drikke mer en gang om uka.

Drikkeatferd undersøkt

I studien svarte 70.551 ikke-diabetikere på et spørreskjema om drikkevanene sine. 5 år senere gikk forskerne gjennom det nasjonale diabetesregisteret og talte opp hvor mange som hadde fått konstatert diabetes i perioden.

Personenes drikkeadferd ble sammenlignet med den gruppen som ikke hadde fått diabetes.

For å unngå at andre parametre hadde innflytelse på resultatet, justerte forskerne tallene for en rekke faktorer som alder, kjønn, BMI, utdannelse, røyking, kosthold, fysisk aktivitet, høyt blodtrykk og arvelighet.

Bedre å fordele forbruket

Resultatene viste at menn som drakk 14 enheter i uken, hadde 43 prosent mindre risiko for å utvikle diabetes enn avholdsfolk. Kvinner som drakk 9 enheter i uken, hadde en 53 prosent lavere risiko enn de som ikke drakk noe.

Det viste seg samtidig at den laveste risikoen for diabetes var når forsøkspersonene fordelte alkoholen ut på 3-4 dager snarere enn å drikke en gang i uka.

Studiene viste også en tydelig fordel av å ha vin i glasset i stedet for brennevin.

Forskernes mener at det er fordi de naturlige stoffene i særlig rødvin, polyfenoler, bidrar til kontrollen av blodsukkeret.

Les også:

Energi

Nye turbiner henter strøm fra Golfstrømmen

3 minutter
Biler

Vitenskapens dom: Hvor klimavennlig er elbilen?

12 minutter
Mennesket

Forskere: Ny pille skal utrydde jetlag

10 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul