Shutterstock

Tyskland innfører obligatorisk meslingvaksine

Fra 1. mars 2020 må tyske foreldre kunne bevise at barna deres er vaksniert mot meslinger, før barna begynner på skolen eller i barnehage. Og det kan bli en svært så kostbar affære å la være.

I Tyskland må foreldre fra 1. mars 2020 kunne bevise at barna deres er vaksinerte mot meslinger, før de begynner i barnehage eller på skolen.

Utspillet, som kom fra Tysklands helseminister Jens Spahn, vakte allerede oppsikt i begynnelsen av mai. Og sist uke ble forslaget vedtatt.

Det betyr at barnehage- og skolebarn må være vaksinert innen 31. juli 2021, ellers kan foreldre vente seg bøter på 24 000 norske kroner – og at barna blir midlertidig utestengt.

Loven kommer som en konsekvens av den voldsomme spredningen av meslinger i Europa de siste årene.

Meslingutbrudd eksploderer

I 2016 var det 5273 registrerte meslingtilfeller i Europa, ifølge WHO.

Tallet vokste til 21 315 i 2017, da 35 mennesker døde av meslinger.

Og i 2018 ble det registrert 82 596 tilfeller og 72 dødsfall i de 53 europeiske medlemslandene i WHO, ifølge det danske folkehelseinstituttet SSI.

Nivået er altså femtendoblet på bare to år. Og Tyskland er bare ett av landene som har opplevd regulære meslingutbrudd.

Finn ut hvordan meslinger sprer seg, under bildene.

Sånn virker meslingvaksinen

Vaccine gives
© Oliver Larsen

Første immunreaksjon

Vaksiner består av døde eller levende deler av virus eller bakterier. Immunsystemet reagerer med å lage antistoffer, som bekjemper sykdommen, og hukommelsesceller, som husker den til neste gang.

Vaccine og antistoffer
© Oliver Larsen

Andre immunreaksjon

Hvis kroppen møter den samme sykdommen igjen, gjenkjenner immunsystemet den med en gang og produserer antistoffer som bekjemper den.

Derfor sprer meslinger seg

Det er hovedsakelig to grunner til at meslinger sprer seg: resursmangel og feilinformasjon.

Resursmangel: Den delvis dårlige vaksinedekningen gjør at meslinger sprer de røde, kløende utslettene over Europa.

95 prosent av hvert årskull må vaksineres to ganger før en befolkning er sykdomsresistent. Et normalt friskt barn blir vaksinert når det er femten måneder gammelt, og igjen når det er 11 eler 12 år, ifølge helsenorge.no.

Målet om en dekningsgrad på 95 prosent kan være vanskelig å oppnå i land som Ukraina, Romania, Serbia og Hellas, der ulikhet, fattigdom og et sviktende helsevesen er hverdagen, skriver Verdens helseorganisasjon.

Feilinformasjon: I andre land – som Italia, Frankrike og Storbritannia – skyldes meslingutbruddene foreldrenes vaksineskepsis; det er de såkalte antivakserne.

En tysk undersøkelse viser at folk som bruker bare 5–10 minutter på antivaksinasjonsnettside, vil være mer tilbøyelige til å være skeptiske til vaksiner etterpå.

I gruppen av antivaksere finner man gjerne skeptiske, konspiratoriske og bekymrede foreldre.

Folkehelseinstituttet anbefaler at foreldre tar imot tilbudet om MMR-vaksine, som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.