Shutterstock

Turister strømmer til: Derfor er det uklokt å reise til Dubai

Usikre tester, åpne grenser og blindt vaksinefokus har servert en koronacocktail i Dubai som strider mot de helsefaglige anbefalingene.

Det er høysesong i Dubai. Turister fra hele verden strømmer inn i og ut av ørkenstaten, som har fremmet seg som det ideelle feriestedet i COVID-19-pandemien.

I sommer hadde Dubai verdens høyeste antall tester per innbygger og en generell fornuftig vurdering av den smittebremsende innsatsen.

Derfor har ørkenstaten også hatt godt med besøkende – i desember var 71 prosent av dem om lag 130.000 hotellrom i for eksempel Dubai leid ut.

Den siste måneden har emiratets smittetall imidlertid eksplodert, og de fleste land fraråder innreise. Derfor har det vakt oppsikt i et land som Danmark at blant annet kjendiser har fortsatt å reise til Dubai i løpet av januar.

Men – hva er det egentlig galt med å reise flyet til Dubai her i den kalde koronavinteren? Vitenskapen svarer:

TESTER

1. Lemfeldige koronatester er ubrukelige

Etter Dubais gjenåpning i juli har reisende forlatt Dubai med falske negative coronavirustester. I Danmark landet 50 personer for eksempel med en frisk negativ test fra Dubai. 33 var likevel smittet da de ble testet igjen, ifølge den danske helseministeren.

En mulig forklaring er ifølge den danske samferdselsministeren at helsepersonalet i Dubai ikke er grundige nok og ikke følger anbefalte prosedyrer når de poder i nesen.

Slik skal en effektiv koronaprøve tas

Kvinde får foretaget en næsepodning for COVID-19

1. Utstyr sikrer mot forurensning

For å unngå smitte, men også forurensning av prøven, skal helsepersonellet bruke blant annet hansker, drakter, masker og visir.

1

2. Podepinne må nå nesevegg

Den lange, fleksible podepinnen føres inn i kraniet parallelt med ganen, helt til den når veggen bakerst i nesehulen.

2

3. Prøve må isoleres raskt

Pinnen holdes på plass i et par sekunder eller roteres et par ganger før den trekkes ut og knekkes i et sterilt prøveglass som forsegles.

3
© FM Marty et. al.

FLYREISER

2. Flyreiser sprer COVID-19

Også flyreisen til og fra Dubai er risikobetont.

Studier har siden pandemiens begynnelse forsøkt å dokumentere smittefaren ved flyreisene. Konklusjonene er ikke entydige, men flereenkeltståendeflyavganger har blitt analysert vitenskapelig.

På en syv og en halv time lang flyvning til Irland i sommer ble 13 av 49 passasjerer for eksempel smittet med koronavirus.

Smittespredning mellem passagerer i et næsten tomt fly.

Oransje seter viser passasjerer som senere fikk konstatert COVID-19. Passasjerer på de gule setene har blitt testet, men uten spor etter viruset, grå har ikke blitt testet og blå er ledige seter. Bare 17 prosent av de 283 setene i flyet var besatt. Mesteparten bar munnbind om bord.

© Eurosurveillance.org

I Irland spredte de 13 passasjerene smitten til ytterligere 46 personer.

Tidligere studier har vist at luftsirkulasjonen i et fly sikrer at passasjerer lenger vekk enn to seter neppe blir smittet med viruspartikler. Men konklusjonene er trukket på bakgrunn av forsøk med andre virus enn SARS-CoV-2.

Luftstrømningerne i en flykabine bevæger sig fra top til bund

Ny luft slippes hele tiden inn over hver stolrekke i toppen av kabinen og ut igjen i bunnen. Halvparten av luften slippes ut av flyet, den andre filtreres under kabinen gjennom et filter og ledes sammen med ny frisk luft inn i kabinen igjen.

© Shutterstock

Kanskje oppstår en del av smitten allerede i flyplassområdet, er teorien bak den irske studien. I hvert fall tyder video fra Dubais flyplass på at flypassasjerene ikke holder avstand.

Dessuten er en del av forklaringen i Dubai antagelig kulturell.

Nyhetsbyrået AP mener at eksplosjonen i smittetilfelle skyldes Dubais status som en «festoase midt i pandemien». En forsker fra det amerikanske Rice University kaller Dubai for «det ultimate stedet for håndtrykk, klemmer og ryggklapper». Kort sagt: Alt det vi ikke skal gjøre under pandemien.

RESTRIKSJONER

3. Vaksinefokus legitimerer milde restriksjoner

Sæder i metroen i Dubai er spærret af

Tiltak som blokkerte seter på t-banen, skal holde Dubai koronavirusfritt.

© Shutterstock

I motsetning til mange andre land satser sjeikdømmet beinhardt på å vaksinere seg ut av pandemien og holde igjen med smittebremsende tiltak.

Ifølge myndighetene vaksinerer Dubai befolkningen sin som den nestraskeste nasjonen etter Israel.

Emiratene tilbyr uten beregning borgere den kinesiske vaksinen Sinopharm, som i mange vestlige land ikke kommer i betraktning på grunn av begrenset data. I Emiratene hevder myndighetene at vaksinen er 86 prosent effektiv.

Mye tyder imidlertid på at vaksinasjon ikke er nok til å begrense smitten i den nåværende situasjonen.

Slik er Dubais smittekurve akkurat nå:

Graf viser coronatilfældenes eksplosive vækst i Dubai i januar

Fra 28. desember til 24. januar er de daglige smittetilfellene i De forente arabiske emirater mer enn tredoblet, fra 1173 til 3527.

© Johns Hopkins University/ourworldindata.org

I Dubai har gjenåpningen blitt supplert med en rekke smittebegrensende tiltak, blant annet:

  • Krav om munnbind utendørs i det offentlige rom
  • Temperatursjekk ved inngangen til for eksempel hoteller
  • Avspritning i helkroppterminaler

Restauranter, barer, hoteller og kjøpesentre bruker for eksempel sprit og pleksiglassplater til å redusere smittespredning. Men alt holder åpent.

Inntil nå har koronavirus i De forente arabiske emirater medførtom lag 280.000 smittede og om lag 800 dødsfall.